Gemeente Rotterdam

Nr.05
22- 01- 2004

Toch lokaal akkoord Wiw

Constructief overleg heeft ertoe geleid dat de gemeente en de AbvaKabo het vandaag eens zijn geworden over een akkoord voor de Rotterdamse Wiw-werknemers, met inbegrip van Wiw-ers wiens contract na 1 januari 2004 afliep. Ook de Ondernemingsraad van Werkstad heeft hiermee ingestemd.

In het akkoord wordt rekening gehouden met de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) die per 1 januari van kracht is geworden. Daarin staat het bemiddelen naar werk voorop. Gesubsidieerd werk is primair bedoeld als opstap naar een reguliere, niet gesubsidieerde baan. Wiw staat voor Wet Inschakeling Werkzoekenden, een vorm van gesubsidieerde arbeid.

Eind vorig jaar liepen de onderhandelingen vast. De discussie met de vakbonden draaide om de 1600 Wiw-ers met een tijdelijk dienstverband. Afgesproken is nu dat deze Wiw-ers in beginsel naar een privaat reïntegratiebedrijf worden doorverwezen dat probeert hen ofwel in een reguliere baan te plaatsen dan wel op een traject bij een werkgever met een loonkostensubsidie. Wie niet bij een reïntegratiebedrijf terecht kan, krijgt een verlenging van het contract bij Werkstad met 2 jaar en daarna een vast dienstverband. Wiw-ers die zijn overgeplaatst naar een reïntegratiebedrijfk kunnen niet meer terug naar Werkstad.

Wiw-ers van 55 jaar of ouder met een tijdelijk contract krijgen in principe een vast dienstverband bij Werkstad. De 1400 WIW-ers die op 31 december jl. een vast dienstverband hadden bij Werkstad, houden hun aanstelling.

Elk jaar krijgt de gemeente een budget van E 220 miljoen om de WWB uit te voeren. 80% van dat budget wordt besteed aan gesubsidieerd werk (inclusief de I/D-regeling). Van de overige 20% moeten jaarlijks 10.000 reïntegratietrajecten worden betaald voor de 40.000 Rotterdamse uitkeringsgerechtigden.

Het Lokaal Akkoord regelt de arbeidsvoorwaarden van de 3000 Rotterdamse werknemers in de Wiw. Het is een aanvulling op de landelijke CAO.

noot voor de redactie/