Ingezonden persbericht


Dierenbescherming Utrecht teleurgesteld over besluit Minister Veerman

Utrecht, 22 januari 2003

Gisteren besloot minister Veerman van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat elke niet-beschermde diersoort in Nederland gehouden mag worden. De Dierenbescherming is hierover erg teleurgesteld, zeker gezien het feit dat er vorig jaar hard gewerkt is aan de zogeheten 'posistieflijst', een overzicht van zoogdieren en vogels die beter niet als huisdier gehouden kunnen worden. De Raad voor Dieren Aangelegenheden (RDA), waar ook de Dierenbescherming in participeert, heeft deze lijst op verzoek van de minister opgesteld.

De Dierenbescherming is teleurgesteld omdat zij vindt dat een wettelijke bepaling noodzakelijk is om dierenleed te voorkomen. Veel exotische dieren, die hoge eisen stellen aan huisvesting en verzorging, vallen in verkeerde handen en leiden een ellendig en kort bestaan. Voorbeelden van in de positieflijst genoemde dieren waarvan de Dierenbescherming vindt dat ze niet geschikt zijn als huisdier zijn vleermuizen, wezels, hermelijnen, maar ook enkele berensoorten en uilen, valken en gieren. De indruk ontstaat nu dat minister Veerman de verantwoordelijkheid legt bij dierenbelangenorganisaties, handelaren en het publiek. Dat hiermee het dierenwelzijn niet gebaat is mag voor zich spreken. Op het moment werkt het RDA aan een lijst van reptielen, amfibieën en vissen. Zoals het er nu uitziet, is dit waarschijnlijk ook vergeefse moeite.

Exotische dieren zijn in tegenstelling tot huisdieren niet-gedomesticeerd en daarom ongeschikt als huisdier. Ze worden in het wild gevangen of gefokt voor de handel. Illegale handel in exotische dieren is nauwelijks te onderscheiden van legale handel en tijdens opslag en transport overlijdt het merendeel van de dieren. Reden genoeg voor de Dierenbescherming om te zeggen: laat exotische dieren waar ze van nature thuishoren.

(einde bericht)

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Jessie Hinten, 030-2468866

Dierenbescherming afdeling Utrecht e.o.
Postbus 10.000, 3505 AA Utrecht
tel. 030-2468866 fax. 030-2467882