Gemeente Hilvarenbeek


Uit de B&W-besluitenlijst van 20 januari 2004 (22-01-2004)

Onderhoud gemeentelijke gebouwen
Om groot onderhoud aan de (buitenschil van) gemeentelijke gebouwen verantwoord te kunnen plannen is een meerjarenonderhoudsplan vastgesteld. Omdat de looptijd van het huidige plan is verstreken, verstrekt het college opdracht voor het actualiseren van de meerjarenraming.

Verkeerscirculatieplan
Afgelopen december werd de tussenrapportage van het verkeerscirculatieplan gepresenteerd in de commissie Openbare Werken en Milieu. Daarnaast werd een bijeenkomst belegd voor bewoners. In beide bijeenkomsten werden onder meer de doorgerekende verkeersmodellen toegelicht.
Na de bijeenkomsten kreeg iedereen de gelegenheid voorstellen aan te dragen voor (extra) door te rekenen varianten. Dit leverde een vijftal varianten op dat nader onderzocht kan worden. Het college pleit ervoor daarbij extra aandacht te besteden aan maatregelen en/of structuren die leiden tot beperking van het autogebruik.
De voorgestelde vijf varianten worden voorgelegd aan de commissie Openbare Werken en Milieu tijdens de eerstvolgende vergadering (op 4 februari 2004). Nadat het voorstel is besproken in de commissie zal aan het onderzoeksbureau opdracht worden verstrekt de varianten door te rekenen. Het resultaat daarvan wordt verwerkt in de tussenrapportage. Net zoals dat met de tussenrapportage is gebeurd zal ook het aangepaste rapport worden gepresenteerd aan commissie en bewoners.

Rationeel wegbeheer
Om het onderhoudsniveau van wegen op een aanvaardbaar peil te houden wordt jaarlijks groot en klein onderhoud aan wegen uitgevoerd. De resultaten van wegeninspecties - waarmee de onderhoudstoestand van wegen in beeld wordt gebracht - dienen als basis voor de onderhoudsplanning.
Het uit te voeren onderhoudsprogramma voor 2004 wordt voorgelegd aan de commissie Openbare Werken en Milieu. Nadat het onderhoudsprogramma is vastgesteld wordt hierover informatie verstrekt via onder meer de gemeenterubriek.

Voorstellen aan de raad

Continuering Lokale Adviescommissie en Ontwikkelbureau Aan de gemeenteraad wordt voorgesteld de participatie in de Lokale Adviescommissie en in het Ontwikkelbureau te continueren. Tevens wordt voorgesteld 22.000,00 beschikbaar te stellen voor ambtelijke ondersteuning van het regionale reconstructieproces. In het kader van Pilot De Hilver is in de periode 1999 2002 geëxperimenteerd met planvorming in het kader van reconstructie van het buitengebied. Alle - uit de Pilot voortgekomen - ideeën en initiatieven zijn gebundeld in een uitvoeringsprogramma. Om ervoor te zorgen dat dit uitvoeringsprogramma ook gerealiseerd kan worden (in de komende jaren) en dat de ontwikkeling in het gebied wordt ondersteund, werd na afloop van de Pilot een zogenaamde Lokale Adviescommissie ingesteld. Het ontwikkelbureau - dat ondersteuning biedt aan de lokale commissie - ging op 1 november 2002 van start en zou op 1 januari 2004 eindigen. Voorzien was dat per die datum het regionale reconstructieproces operationeel zou worden. Dat is echter (nog) niet het geval. De provincie is bereid 2004 als overgangsjaar te beschouwen onder de voorwaarde dat andere participanten ook een bijdrage leveren. Van de gemeenten Oisterwijk en Hilvarenbeek wordt verwacht dat zij tezamen 60.000,00 beschikbaar stellen én één formatieplaats leveren.

Uit eerdere collegevergaderingen

Stichting De Wandelgangen
Het college heeft besloten dat Stichting De Wandelgangen voor haar exposities gebruik mag maken van een aantal ruimten van het (nieuwe) gemeentehuis. De Stichting ontvangt een tegemoetkoming van maximaal 5.000,00 in de kosten voor aanleg van een geïntegreerd rail- en verlichtingssysteem.