Gemeente Maastricht

Aanbestedingen op website

Wethouder Han Hoogma lanceert het onderdeel Aanbestedingen op de website van Gemeente Maastricht. Maastricht - Als eerste Limburgse gemeente publiceert Gemeente Maastricht sinds donderdag 22 januari haar openbare en Europese aanbestedingen op de gemeentelijke website www.maastricht.nl.

Wethouder Han Hoogma plaatste donderdag de pagina met aanbestedingen online. De bestuurder is van mening dat de gemeente erbij gebaat is dat te vergeven opdrachten zo veel mogelijk bekendheid genieten, vandaar dat er voor dit medium is gekozen, naast uiteraard de publicaties in vak- of dagbladen en de aankondiging op de site van de Europese Unie. De gemeente is momenteel in gesprek met de Kamer van Koophandel Zuid Limburg om op die site een link te laten plaatsen naar de gemeentelijke aanbestedingspagina.

Onder de knop Aanbestedingen op de website kunnen ondernemingen die willen meedingen naar een opdracht op elk gewenst ogenblik kennisnemen van de lopende aanbestedingen op het gebied van leveringen, diensten en werken. Bijbehorende stukken, zoals het programma van eisen of bestek, kunnen direct via e-mail worden besteld bij de ambtenaar die de betreffende procedure begeleidt. Naast de lopende aanbestedingen treft de bezoeker ook algemene informatie over de diverse procedures aan. De projecten op de website zijn altijd actueel. Zijn projecten aanbesteed, dan worden ze de dag erna automatisch van de pagina verwijderd. De hoeveelheid lopende aanbestedingsprocedures varieert.

Bij het verlenen van opdrachten en het contracteren van marktpartijen is een goede prijs-kwaliteitverhouding voor de gemeente van groot belang. De gemeente streeft met het gemeentelijke aanbestedingsbeleid een gelijke behandeling van en gelijke kansen voor potentiële opdrachtnemers na, conform de beginselen van objectiviteit, transparantie en non-discriminatie.

Of een aanbesteding openbaar is of Europees hangt af van de opdrachtwaarde. In principe worden opdrachten groter dan 100.000 euro via een openbare procedure (al dan niet met voorafgaande selectie) op de markt gezet. Voor leveringen en dienstverlening groter dan 200.000 euro en voor opdrachten op het gebied van werken groter dan 5.000.000 euro gelden de Europese aanbestedingsregels. De gemeente besteedt jaarlijks tientallen projecten door middel van deze procedures aan.