Gemeente Apeldoorn

Historische vondst natuurpark Berg en Bos

De veldbrandoven wordt blootgelegd. Foto: Gert van de Kamp.

Vlak voor de jaarwisseling is in Natuurpark Berg & Bos in Apeldoorn een bijzondere vondst gedaan. Tijdens de winterwerkzaamheden stuitten medewerkers van het natuurpark op een 17^e eeuwse veldbrandoven. Naar alle waarschijnlijkheid zijn in deze oven de stenen gebakken voor de bouw van paleis Het Loo. Juist deze combinatie, de vondst van de eerste veldoven in Apeldoorn én de link met Het Loo, bepalen de unieke archeologische waarde van deze vondst.

foto:Gert van de Kamp

De opgraving
Tijdens werkzaamheden stuitte de heer Bonekamp, een van de medewerkers van Natuurpark Berg en Bos, op rode aarde met daarin fragmenten van baksteen. Gezien de grondsamenstelling in Park Berg & Bos is de vondst van rode aarde bijzonder. De vondst is gedaan in de directe omgeving van een grote leemput. De gemeentearcheoloog veronderstelde daardoor de aanwezigheid van een veldbrandoven. In opdracht van de archeoloog heeft de AWA (Archeologische Werkgroep Apeldoorn) tussen kerst en oud en nieuw delen van de veldbrandoven vrijgelegd en opgetekend. Het blijkt te gaan om een baksteenoven met een afmeting van circa 20 bij 7 meter. Met deze omvang konden ruim 50.000 stenen per keer gebakken worden.

Historische achtergrond
Gezien het baksteenformaat en het type oven waarin de stenen gebakken zijn, en de vondst van een 17^e eeuws muntje, kan met zekerheid worden gesteld dat in deze oven stenen voor de bouw van paleis Het Loo gebakken zijn. De bouw van Het Loo startte namelijk in 1685 en op een kaart van Leenen uit 1748 staat op deze locatie een tweetal steenovens afgebeeld, naast een leemkuil. De gemeentearcheoloog veronderstelt dat er rond de leemput meer ovens verborgen liggen. Deze ovens tonen aan dat er in ieder geval over een periode van ruim 65 jaar op deze locatie bakstenen zijn gebakken.

Het exploiteren van leem in deze regio is overigens geen onbekend fenomeen. Al in de middeleeuwen werd in Berg en Bos leem gewonnen. De aanwezigheid van leem verraadde vaak ook de aanwezigheid van klapperstenen waarmee ijzer werd gewonnen. Diverse leemkuilen en slakkenhopen in de buurt getuigen van deze vorm van vroege industrie.

Voor het laatst bijgewerkt op: 22-jan-2004 05:04