Gemeente Oosterhout

Raad neemt voorbereidingsbesluit voor ontwikkellocaties binnen het gebied Zwaaikom

Om ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen tegen te gaan

De gemeenteraad heeft gisterenavond een voorbereidingsbesluit genomen voor de ontwikkellocaties binnen het gebied Zwaaikom. Een dergelijk besluit is nodig om vooruitlopend op de vaststelling van het bestemmingsplan "De Zwaaikom" ongewenste ontwikkelingen, strijdig met de in februari 2000 vastgestelde Ontwikkelingsvisie Zwaaikom en met het inmiddels voorliggende voorontwerp-bestemmingsplan, te kunnen tegengaan.

Op basis van de geldende bestemmingsplannen binnen dit gebied zijn ontwikkelingen mogelijk, die toekomstige uitvoering van het nieuw te maken bestemmingsplan kunnen frustreren. Dit probleem kan worden opgelost door voor het betreffende gebied een voorbereidingsbesluit, als bedoeld in artikel 21 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening, te nemen. Een voorbereidingsbesluit geldt voor een periode van maximaal 1 jaar. Naar verwachting moet het bestemmingsplan "De Zwaaikom" binnen 1 jaar als ontwerpplan in het kader van de vaststellingsprocedure ter visie kunnen worden gelegd. Dit ter visie gelegde ontwerp neemt vervolgens de beschermende werking van het voorbereidingsbesluit over.

De raad heeft het voorbereidingsbesluit beperkt tot die percelen, waarop de nieuwe ontwikkelingen betrekking hebben en dus de strijdigheid met het voorontwerp-bestemmingsplan te verwachten is. Dit betekent op de eerste plaats, dat de bestaande woningen in de Oranjewijk buiten het gebied van het voorbereidingsbesluit vallen, zodat de bewoners van deze woningen ten aanzien van mogelijk in te dienen bouwplannen niet belemmerd zullen worden. Voorts blijft om een vergelijkbare reden ook het bestaande bedrijventerrein ten noorden van de Kanaalstraat buiten het gebied van het voorbereidingsbesluit.

Oosterhout, 21 januari 2004

12/2/2004