De Unie


Laatste nieuws
Unie verbijsterd door kapitaalvernietiging Albany

Duiven, 22 januari 2004 Vakbond De Unie reageert verbijsterend op de mededeling van Albany International BV, dat het bedrijf nog voor deze zomer de locatie in Dieren zal sluiten. Door deze sluiting zullen zon 300 medewerkers hun baan verliezen. Albany levert geweven doek en dit materiaal is essentieel in het productieproces van onder meer krantenpapier. De vestiging in Dieren maakt deel uit van het wereldwijd opererende concern uit de Verenigde Staten. Uniebestuurder John Kapteijn noemt de sluiting kapitaalvernietiging.

Overcapaciteit is de voornaamste reden om tot het beëindigen van de bedrijfsactiviteit in Dieren over te gaan aldus het bedrijf. De vakbonden zijn vanmorgen geïnformeerd over de sluiting. Uniebestuurder John Kapteijn is onaangenaam verrast. Kijkend naar de producten, gelet op het bedrijfsresultaat, en de investeringen in het recente verleden in ogenschouw nemend is dit volstrekt onbegrijpelijk, aldus de Uniebestuurder die sinds vier jaar de belangen van leden bij Albany behartigt. Er wordt in Dieren keihard gewerkt en een fantastisch kwaliteitsproduct geleverd. Er was niets dat er op duidde dat dit ons in 2004 zou overkomen.

Indien Albany in Dieren niet open gehouden kan worden, zal De Unie haar aandacht richten op het afrekenen met Amerika, zegt Kapteijn. Er zal het nodige op tafel moeten komen om de sociale gevolgen tot een minimum te beperken. Onder het huidig economische gesternte schat ik de sociale gevolgen voor de bijna 300 medewerkers somber in.

Kapteijn geeft verder aan dat dit een grote klap is voor direct betrokkenen, maar zeker ook voor de Gemeente Rheden, de regio Arnhem en Gelderland als provincie en de textielsector in Nederland. Ik pleit daarom ook voor een bundeling van krachten om hierin iets voor de medewerkers van Albany te kunnen betekenen, aldus de Uniebestuurder.

Albany International is actief in de markt van technisch textiel en produceert onder andere transportbanden voor de papierindustrie. Albany International is een Amerikaans beursgenoteerd bedrijf met vestigingen in 15 landen en heeft ongeveer 6.000 medewerkers in dienst.

donderdag, 22 januari 2004