CDA Rotterdam


Actueel

Rotterdam, 22 januari 2004
Masterplan Zuiderpark

Voorzitter,

Vorig jaar werd duidelijk dat het eerder door de raad aangenomen Masterplan Zuiderpark, niet uitgevoerd kan worden omdat er onvoldoende geld is. Als je dat constateert, moet je keuzes maken. Hoeveel geld is er en wat is daarvoor mogelijk? Welke activiteiten staan ter beschikking om een eigentijds, multifunctioneel stadspark neer te zetten? Een park dat aantrekkelijk is en door meer mensen wordt bezocht. Een park dat goede voorzieningen biedt voor dagrecreatie en sport. Een park met meer gevarieerde en kleurrijke beplanting. En een park waar het achterstallig groenonderhoud eindelijk wordt weggewerkt zodat bomen en struiken ruimte krijgen om te groeien en het gevaar van omvallende oude bomen wordt weggenomen.

Wijken rondom het park hebben te kampen met wateroverlast. Daarom is een belangrijk onderdeel van het plan de aanleg van een nieuw watersysteem. De waterbuffers die onderdeel uitmaken van dat watersysteem moeten de wateroverlast flink terugbrengen en de kwaliteit van het water in met name de vijvers aanmerkelijk verhogen. Het watersysteem is dus gewoon nodig, maar kan ook bijdragen aan de recreatieve functie van het park. Immers, in schoon water kan worden gerecreëerd.

Zoals gezegd, er moeten keuzes gemaakt worden. Wat is met het huidige budget realiseerbaar?

Voor ons ligt een sober, maar verantwoord plan. Vandaag nemen we een besluit over de uitvoering daarvan. Om een mening te kunnen vormen, heb ik met zowel voor- als tegenstanders van het plan gesproken. Tegenstanders, mensen die het park ook een zeer warm hart toedragen, hebben mij een aantal bezwaren voorgelegd. Allereerst waren zij bezorgd over de waterberging en waterkwaliteit.


1.Er zouden andere betaalbare opties voor de noodzakelijke waterberging zijn buiten het park.


2.Er bestaat grote twijfel over de garantie dat het nieuwe watersysteem ook daadwerkelijk de kwaliteit van het water beduidend verhoogt.


3.Europese normen die nog niet vastgesteld zijn: hoe groot is de kans dat het aangelegde watersysteem en de kwaliteit van het water dat daardoor ontstaat uiteindelijk niet zal voldoen aan de Europese normen die later bekend worden en wat zijn daarvan dan de consequenties?


4.Ook bestond het gerucht dat er nog geen overeenstemming was met het waterschap en het zuiveringsschap over de financiële bijdrage, doordat met het plan niet voldaan wordt aan de eisen die aan waterberging worden gesteld.

In de laatste commissievergadering heb ik deze reële bezwaren aan de wethouder voorgelegd. Ik moet constateren dat de wethouder en de mensen van het waterschap en het zuiveringsschap duidelijke antwoorden hebben gegeven. Zo zijn andere opties voor de waterberging bekeken en onderzocht, maar niet uitvoerbaar of te duur gebleken. De ter vergadering geopperde mogelijkheid voor het verbreden en daarna benutten van
het rioolsysteem is deze week financieel doorgelicht en te duur gebleken. Het zuiveringsschap heeft ons ter vergadering verzekerd dat met de toepassing van het watersysteem en de helofytenfilter, het water aanmerkelijk schoner wordt en dat
de kwaliteit van het water in het park hoog zal zijn. Hiermee zal naar alle waarschijnlijkheid voldaan worden aan de Europese normen. En er is financiële overeenstemming met het water- en zuiveringsschap : beide partijen zijn met de gemeente overeengekomen een financiële bijdrage te leveren.

Tegenstanders van de huidige plannen voor het park vrezen dat het park één grote
waterpartij wordt met weinig groene recreatieve ruimte. Het is inderdaad zo dat in het park meer ruimte voor water komt. Dat is een keus die gemaakt wordt. Maar het zijn met name de volkstuinen die daarvoor opgeofferd zijn, niet de vrije recreatieve ruimte.

Ook is veel bezwaar tegen de vele bomen die gekapt moeten worden. Dat is inderdaad ingrijpend. Een deel wordt gekapt voor het wegwerken van het noodzakelijke achterstallig onderhoud. Dat is gewoon pure noodzaak. Maar - en daar hoeven we niet omheen te draaien er worden eveneens bomen gekapt omdat gekozen is voor de aanleg van de vijver, voor 11 nieuwe volkstuinen op Zuiderhof en het nieuwe veld van Spartaan 20. Dat zijn keuzes. En met die keuze kun je het eens zijn of niet.

Voorzitter, alles afwegende hebben wij onze keus gemaakt.

De CDA-fractie stemt in met dit plan voor het Zuiderpark. Wij zijn ervan overtuigd dat het vernieuwde Zuiderpark veel te bieden heeft. Aan bewoners, sporters en recreanten. Aan mensen die om het Zuiderpark heen wonen, maar ook aan alle Rotterdammers. Wat te denken van het avontureneiland voor jong en oud met een strandje, zitgelegenheden en veel speelelementen waar kinderen zelf aan hebben kunnen mee-ontwerpen? Of het eilandenrijk met gevarieerde flora en fauna voor de natuurliefhebbers? Ook worden de volkstuincomplexen aangepast aan de eisen van deze tijd en moeten meer openbaar toegankelijk worden. De sportcomplexen DEH/DCL en Spartaan, en de speeltuin Carnisse-eiland worden opgeknapt, zodat het sport- en spelplezier toeneemt. En uiteraard blijft er nog veel groen over om lekker te wandelen, uit te waaien, te luieren of je hond uit te laten.

Tot slot wil ik nog een opmerking maken over de betrokkenheid van burgers en belangenorganisaties. Bij de totstandkoming van het Masterplan is zoals dat tegenwoordig met een mooi woord heet gebruikgemaakt van interactieve beleidsvorming. Burgers en belangenvertegenwoordigers hebben bij de totstandkoming van het Masterplan, en ook bij het concept dat nu voorligt, meegedacht over de invulling van het plan om zo een park te krijgen dat opgeknapt wordt en waar mensen op een goede manier kunnen recreëren.

In de verschillende gesprekken met betrokken bewoners is naar voren gekomen dat men zich niet altijd serieus genomen voelt. En dat vind ik heel vervelend. Want we mogen blij zijn dat we actieve bewoners hebben die veel tijd vrijmaken en energie steken in het meedenken over de toekomst van hun leefomgeving.

Aan de andere kant moet het duidelijk zijn dat als burgers meepraten over de invulling van plannen, dit niet betekent dat dan altijd alle wensen en behoeften kunnen worden overgenomen. Er zal dan ook altijd teleurstelling bestaan over een uitkomst waar men niet tevreden mee is.
Vaak wordt dan gezegd dat de politiek niet naar de mensen luistert en hen niet serieus neemt. Luisteren betekent echter niet dat de politiek de wensen altijd direct overneemt en uitvoert. Politici nemen mede op basis van de inbreng, wensen en behoeften van burgers besluiten. En leggen vervolgens uit wat met de bijdrage van burgers gedaan is en waarom voorstellen wel of niet zijn overgenomen.

Dat heb ik in mijn verhaal proberen te doen,
Dank u wel voorzitter