Stichting Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector (Stichting HKZ)

Utrecht, 22 januari 2004

HKZ kwaliteitscertificaat waarborg voor goede thuiszorg

In een uitzending van Twee Vandaag werden gisteren misstanden in de commerciële thuiszorg aan de kaak gesteld. De kwaliteit van commerciële aanbieders blijkt vaak ondermaats te zijn of op zn minst erg ondoorzichtig. Volgens Twee Vandaag zijn medewerkers vaak niet gekwalificeerd en is diefstal schering en inslag. CDA en PvdA willen dat er een keurmerk voor de commerciële thuiszorg komt. Zon keurmerk bestaat echter al: het HKZ-keurmerk, tevens ISO 9001-certificaat. Dit keurmerk ligt zowel voor reguliere als commerciële thuiszorgorganisaties binnen bereik, maar het is (nog) niet verplicht.

De thuiszorg is als het om kwaliteit gaat eigenlijk een zeer vooruitstrevende sector. De landelijke vereniging van de thuiszorginstellingen (LVT) doet er veel aan om het kwaliteitsniveau van de zorg op een steeds hoger plan te brengen. Het grootste deel van de leden van de LVT heeft inmiddels een HKZ (of daarvan afgeleid) keurmerk of werkt eraan om het te bemachtigen. Ook bij BTN, de brancheorganisatie van de commerciëlen, zijn instellingen aangesloten die serieus werk maken van kwaliteit.

Misstanden worden ook nogal eens gesignaleerd bij bureaus die bemiddelen tussen thuiszorgwerkers en mensen die thuiszorg nodig hebben. Nu steeds meer mensen een persoonsgebonden budget voor thuiszorg hebben, kopen zij die zorg zelf vaak in via zon bureau. Op dit moment zijn er nog geen HKZ-normen voor bemiddelingsbureaus. Recent is daar echter wel belangstelling voor getoond door de brancheorganisaties van bemiddelingsbureaus (TOP, BTN en SPOT).

De Inspectie voor de Gezondheidszorg moet bewaken dat thuiszorgorganisaties, commercieel en niet-commercieel, verantwoorde zorg leveren. Ook zorgverzekeraars willen dat hun verzekerden goede thuiszorg krijgen. Het ligt voor de hand dat zij een bonafide keurmerk als harde eis gaan stellen voor toelating tot de aanbiedersmarkt of vergoeding van de zorgverlening.


Voor meer informatie over instellingen met van HKZ afgeleide branchekeurmerken verwijzen we naar LVT en BTN.