Ingezonden persbericht


Stand december 115 punten
BELEGGERS BLIJVEN OPTIMISTISCH ONDANKS DALING POSTBANK BELEGGERSBAROMETER

Amsterdam, 22 januari 2004 -De Postbank BeleggersBarometer heeft in december een stap terug moeten doen. De index voor het vertrouwen van particuliere beleggers daalde van 124 in november naar 115 in december. De grootste verschillen liggen op het gebied van de economische situatie in Nederland, de verwachtingen over de AEX-index en de beoordeling van de waarde van de beleggingsportefeuille. Over geheel 2003 is de BeleggersBarometer met 33,7% gestegen van 86 in januari naar 115 in december.

[plaatje]

Met een waarde van 115 is de stemming van beleggers nog steeds positief, maar het grote optimisme van de maand november is een beetje verdwenen. Dit komt vooral omdat minder beleggers vinden dat de economische situatie in de voorgaande drie maanden is verbeterd. Ten tweede zijn beleggers minder positief over de ontwikkeling van de AEX-index dan in november. Een derde verklaring voor het gedaalde beleggingsvertrouwen is dat meer beleggers ervaren dat hun portefeuille de afgelopen maanden in waarde is gedaald. Hiermee koerst de BeleggersBarometer een andere richting dan de AEX-index die juist aan een gestage opmars bezig is, voortgezet in een extra sterke stijging in de eerste weken van januari.

Behoedzaam
Drie maanden vooruitkijkend verwacht ruim eenderde van de beleggers een economische opleving; dat aantal is vergelijkbaar met november. Toch zijn beleggers minder positief over de ontwikkeling van de AEX-index. Het aantal beleggers verwacht dat de AEX de komende drie maanden gaat stijgen, is flink gedaald van 53 naar 43%. Als beleggers naar hun eigen financiële situatie kijken, zijn ze ook wat behoudender: het aantal dat dit ziet verslechteren stijgt van 17 naar 22%. Mogelijk heeft de maand december daarin een rol gespeeld, waarin doorgaans grotere uitgaven worden gedaan en de aangifte voor de inkomensbelasting weer voor de deur staat. Ook vorig jaar daalde de barometer in december.

De behoedzaamheid van beleggers blijkt ook uit andere antwoorden. Van de beleggers die denken na de maandelijkse uitgaven geld over te houden, geeft bijna tweederde aan dit geld op een spaarrekening te zetten. Slechts negen procent wil al dit geld gaan beleggen, de rest kiest voor een combinatie van beide. Op de vraag waarin men dan wil gaan beleggen, zegt iets minder dan de helft dat dit geen goede tijd is om te beleggen in risicovolle sectoren een kwart; vindt van wel. Voor het beleggen in minder risicovolle sectoren geldt het omgekeerde. Het is vaker een goede (34%) dan een slechte tijd (22%) om in minder risicovolle sectoren te beleggen.

BeleggersBarometer steeg in 2003 met 33,7%
De BeleggersBarometer begon 2003 met een waarde van 86 punten, bereikte in februari het dieptepunt op 73 punten en in november zijn top op 124 punten en sloot het jaar af op een stand van 115. Daarmee is de BeleggersBarometer in 2003 per saldo 33,7% gestegen. De pessimistische houding onder veel beleggers van begin dit jaar is daarmee verleden tijd. Overigens is de AEX-index in dezelfde periode met 5,4% gestegen.

[plaatje]

De Postbank BeleggersBarometer meet het vertrouwen van alle Nederlandse particuliere beleggers. De index is ontwikkeld door Postbank in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en wordt mede uitgevoerd door een onafhankelijk onderzoeksbureau in Amsterdam. De Postbank BeleggersBarometer heeft als minimale waarde

0 die staat voor heel pessimistisch, bij de waarde van 100 is de stemming neutraal en bij 200 extreem optimistisch. Voor meer informatie en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met: Postbank N.V. afdeling Persvoorlichting, Mark Beers, tel: (020) 584 64 25.