Vereniging Milieudefensie



Aankondiging voor de pers

Kabinet schuift veiligheidsnormen Schiphol op de lange baan Organisaties en burgers dagvaarden staatssecretaris

Amsterdam, 22 januari 2004 --- Milieudefensie, Milieufederatie Noord-Holland, gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude en 180 omwonenden van Schiphol dagen staatssecretaris Van Geel van Milieu voor de rechter. De organisaties en burgers nemen juridische stappen om de overheid te dwingen zich aan de wet te houden die zegt dat er een veiligheidsnorm voor Schiphol ontwikkeld moet worden, die de kans op en vliegramp reduceert tot het niveau van 1990. De eisers willen dat Van Geel daar onmiddellijk mee begint. Het kort geding dient op 22 januari om 11.00 uur in Den Haag.

Terwijl uit berekeningen van deskundigen van het RIVM blijkt dat de risico's rond Schiphol groter zijn dan wettelijk is toegestaan, wil Van Geel geen fatsoenlijke veiligheidsnorm ontwikkelen, omdat deze de groei van Schiphol in de weg zou kunnen staan. De milieuorganisaties en omwonenden eisen dat in 2004 een rekenmodel dat de neerstortrisico's voor omwonenden in kaart brengt wordt afgerond. Vanaf 2005 kan dan worden gecontroleerd of de luchtvaart binnen de veiligheidsnorm opereert. De Staatssecretaris wil echter af van deze verplichting, de stand-still belofte, met als gevolg dat de kans op en dergelijke ramp in de toekomst flink kan groeien. Om de neerstortkans te bepalen zou rekening moeten worden gehouden met statistische factoren (aantal vluchten, bevolkingsdichtheid) en zoveel mogelijk causale factoren (vliegroutes, type vliegtuig, lading), vinden de organisaties.

Lange baan
Verantwoordelijk staatssecretaris Van Geel van VROM en zijn collega Schultz van Verkeer en Waterstaat schuiven de norm en het rekenmodel op de lange baan. Zij hebben medegedeeld dat het nog vele jaren kan duren voordat dit model klaar is. In het licht van de beloftes, die - vóór de uitbreiding van Schiphol en na de Bijlmerramp zijn gedaan rond het terugdringen van lawaai, vervuiling én gevaar - vinden de eisers dit niet acceptabel. Zij willen op korte termijn duidelijkheid van het kabinet en stappen daarom naar de rechter. Ook de gemeenten Castricum en Uitgeest steunen de zaak, maar zijn geen mede-eiser. Uitspraak wordt niet eerder verwacht dan na twee weken.

Voorafgaand aan de zaak demonstreren enige tientallen mede-eisers met borden voor de rechtbank om hun eisen kracht bij te zetten.

Wat Kort geding over de veiligheidsnormen voor Schiphol Wie Milieudefensie, Milieufederatie Noord-Holland, gemeente Haarlemmerliede en Spaarwoude en 180 omwonenden versus de Staat der Nederlanden
Wanneer donderdag 22 januari 11.00 uur, 'picketline' vanaf 10.30 uur Waar Rechtbank in Den Haag, Prins Clauslaan 60

Voor meer informatie Milieudefensie Persvoorlichting, 020 5507 333, ter plekke 06 2959 38 72 De dagvaarding staat op de website www.milieudefensie.nl/verkeer/ Hier is ook het infoblad "Neerstort-risico's rond Schiphol" te vinden. De pleitnota van Mr. Phon van den Biesen is ter plekke beschikbaar.


---