Gemeente Baarn

Kleinere woonzorgzone en meer menging Nieuwe Oosterhei

20-01-2004

Basisplan voor de wijk bijgesteld

De projectgroep Toekomstvisie Nieuwe Oosterhei heeft het concept-basisplan voor de wijk bijgesteld op een aantal belangrijke punten. De aanpassingen zijn gemaakt op grond van verdere verkenningen, het advies van de adviesgroep van bewoners en wijkverenigingen, de antwoordkaarten vanuit de wijk en andere reacties die de projectgroep de afgelopen periode heeft gekregen. De komende periode wordt het definitieve basisplan voorgelegd aan de besturen van de deelnemers van de projectgroep: de gemeente Baarn, Eemland Wonen en Holland Huis. Het College van B&W heeft op 13 januari jl. ingestemd met het plan, op 5 februari 2004 komt het plan in de raadscommissie Ruimtelijke Omgeving en Beheer en op 18 februari in de gemeenteraad. In die maand zullen de besturen van Eemland Wonen en Holland Huis ook een definitief standpunt innemen.

Woonzorgzone met kleinere kern
Het basisplan gaat uit van een woonzorgzone gecombineerd met (zorg)-voorzieningen in het midden van de Vogelbuurt. Het principe van een woonzorgzone is in Nederland nieuw maar sterk in opkomst door de toenemende vergrijzing. Een woonzorgzone biedt een veilige, obstakelvrije woonomgeving met zorg-, welzijns- en winkelvoorzieningen op loopafstand. Zo kunnen mensen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Er staan ook gewone woningen in de zone. Het gebied ziet er dan ook als een gewone woonbuurt. In het midden van de woonzorgzone in de Nieuwe Oosterhei komt een zorgpunt met daaraan gekoppelde senioren- of zorgwoningen. Dit kan worden gecombineerd met bijvoorbeeld een huisartsenpraktijk of een ruimte voor fysiotherapie. Deze kern van de woonzorgzone bestond in het concept-basisplan van oktober uit 150 woningen met voorzieningen. Besloten is nu om dit gebied te verkleinen, ook omdat er binnen een straal van 200 meter ook levensloopbestendige woningen kunnen komen. Waar en hoe dat precies gebeurt is nog niet duidelijk, het gebied is daarom aangeven als zoekgebied voor senioren- en zorgwoningen en de bijbehorende voorzieningen. De woningen in het Oosterstraatplantsoen voor senioren blijven daar in elk geval de komende jaren staan, maar worden op langere termijn gesloopt.

Meer menging dan in eerste basisplan
In het concept-basisplan stond een driedeling van woningen voor kleinere huishoudens (Vogelbuurt-Zuid), een woonzorgkern en woningen voor grotere huishoudens (Vogelbuurt-Noord) centraal. Deze driedeling wordt sterk genuanceerd; het is de bedoeling dat er gemengde buurten blijven bestaan. Wel wordt rekening gehouden met de omvang van de kavels in de verschillende gebieden: in de Vogelbuurt-Noord zijn die groter dan in het zuiden van de Vogelbuurt. De woningen in het aandachtsgebied in de Vogelbuurt blijven geel gekleurd. Dat wil zeggen dat nog niet duidelijk is of renovatie mogelijk is of dat vervanging door nieuwbouw realistischer is.

Winkels: op huidige locatie
De voorkeurslocatie van de winkeliers, bij de speeltuinvereniging, en de benodigde ruimte voor de winkeliers is niet verenigbaar met de wensen van de speeltuinvereniging en de wens van de projectgroep om het winkelcentrum in het hart van de woonzorgzone te houden. De winkeliers vinden een winkelcentrum in combinatie met woningen in de woonzorgzone bovendien niet gewenst. Daarom stelt de projectgroep nu in het basisplan voor om het winkelcentrum vanuit de huidige locatie uit te breiden. Dat zou betekenen dat er een aantal woningen ter plekke plaats zouden moeten maken voor deze uitbreiding.

Informatie voor bewoners
Bewoners ontvangen deze week een nieuwskaart met een samenvatting van het bijgestelde plan. Het plan ligt bovendien ter inzage bij projectsecretaris Mark van Heugten op het gemeentehuis, telefoon 548 17 29. De bewoners in het midden van de Vogelbuurt worden apart geïnformeerd met een brief. Na vaststelling van het definitieve basisplan door de gemeenteraad van Baarn en de besturen van Eemland Wonen en Holland Huis, wordt verder aan het plan gewerkt. Het is de bedoeling om rond de zomer een uitgewerkt plan te presenteren. Dan is het ook de bedoeling dat Eemland Wonen het Sociaal Plan voor de Nieuwe Oosterhei klaar heeft. Dat plan geeft duidelijkheid over informatievoorziening, herhuisvesting en financiële vergoeding bij sloop en renovatie.

Achtergrond
De afgelopen jaren zijn er verschillende plannen en ideeën geweest voor delen van de Nieuwe Oosterhei. Nu komt er één toekomstvisie, waaraan initiatieven en ideeën kunnen worden getoetst. De gemeente Baarn, woningbouwvereniging Eemland Wonen en projectontwikkelaar Holland Huis hebben dit met elkaar afgesproken. In oktober is een concept-basisplan gepresenteerd aan de wijk met het verzoek hierop te reageren. De binnengekomen reacties hebben nu geleid tot bijstelling van het plan. De projectgroep wordt terzijde gestaan door stedenbouwkundig bureau OD205.