Gemeente Sneek


Brief naar Financiën en Binnenlandse Zaken over OZB De gemeente Sneek stuurt deze week een brief aan de ministers van Financiën en Binnenlandse Zaken en de staatssecretaris van Financiën over de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB. De ministers en de staatssecretaris schreven in december een 'Hoofdlijnenbrief afschaffing OZB gebruikersheffing woningen en maximering van tarieven' naar de Tweede Kamer.
Hierin wordt aangekondigd dat het gebruikersdeel van de Onroerend Zaakbelasting voor woningen, dat door gemeenten zelf wordt vastgesteld, zal worden afgeschaft. Voor de gemeente Sneek heeft afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB grote negatieve gevolgen voor de budgettaire positie.

Sneek heeft afgelopen jaren (toen er nog geen enkele aanleiding was te verwachten dat de OZB zou worden afgeschaft) de OZB-tarieven geleidelijk laten stijgen, zodat een aantal majeure projecten in de gemeente in de toekomst kunnen worden gerealiseerd. Bovendien was deze extra aanpassing nodig om het budgettaire nadeel van de invoering van het BTW-compensatiefonds op te kunnen vangen.

Door de wetgever is uitdrukkelijk bepaald, dat gemeenten autonoom zijn bij de vaststelling van de tarieven en hierdoor in beperkte mate hun ambitieniveau zelf kunnen bepalen. Aangezien de budgettaire positie van de gemeente Sneek wordt benadeeld bij afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB, is er een grote kans dat de uitvoering van een aantal majeure projecten in het geding komt. Daarnaast betekent uitvoering van de kabinetsplannen een forse ingreep in de gemeentelijke autonomie.

Niet alleen de gemeente Sneek concludeert dat de afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB onterecht is, ook deskundigen wijzen er in publicaties op dat de voorgestelde maatregelen een aantal tekortkomingen kennen. De hoogte van de tarieven wordt in belangrijke mate bepaald door de getaxeerde waarden van het onroerend goed. Lagere waarden leiden tot hogere tarieven. Z
oals bekend zijn de getaxeerde waarden in het noorden van Nederland relatief laag ten opzichte van dezelfde taxaties in andere delen van Nederland. Juist in het noorden zijn dus veel gemeenten die nadeel ondervinden van het afschaffen van het gebruikersdeel van de OZB.

© copyright 2004 Gemeente Sneek - Laatste wijziging: 21-1-2004