PERSBERICHT - 2004-01-22

Toeristisch Persbulletin Italiaans Verkeersbureau

Turijn nu al bezig met voorbereiding Winterspelen van 2006

De Olympische Winterspelen zullen in 2006 plaats vinden in Turijn. Deze bijzonder stad biedt de unieke gelegenheid om naast bestaande cultuur en historie getuige te zijn van de fascinerende veranderingen en complete metamorfose die de stad in 2004 en 2005 zal ondergaan.

Bekende architekten zoals Renzo Piano, Massimiliano Fukas, Jean Nouvel, Arata Isozaki, Gae Aulenti en Norman Foster zijn reeds door het stadsbestuur in de arm genomen om haar een geheel nieuw futuristisch imago aan te meten en meer dan 5 biljoen euro zal besteed worden aan zogenoemde architectural rebirth.

Het Olympisch dorp, media-centrum van de Olympische Winterspelen wordt gebouwd op een immens grote nieuw te realiseren brug, symbool voor de binding tussen de Spelen zelf en het nieuwe futuristische Turijn. Het nieuwe Oval Palaghiaccio, het Ijspaleis, in het gebied rondom Lingotto, dat plaats biedt aan 8200 bezoekers, is ontworpen door HOK Studio of London, in samenwerking met Studio Zoppini in Milaan. In deze stalen en glazen constructie, waar aanvankelijk de lange afstand schaatswedstrijden plaats vinden, zullen later diverse tentoonstellingen te zien zijn.

Het kunstrijden en het short track schaatsen gebeurt in het Palavela-gebouw, ontworpen door Gae Aulenti en Arnaldo Bernardi en biedt plaats aan 9400 bezoekers. Een van de meest prominente projecten is zonder twijfel het Palazzo della Regione. Dit wordt Europas hoogste gebouw en is ontworpen door architekt Massimiliano Fuksas. In deze meer dan 100 meter hoge glazen toren komen kantoren, congress centra en alle daarbij behorende faciliteiten.

De nieuwe bibliotheek Biblioteca Civica, (30.000 m2) en theater Teatro di Prosa (tradionele en experimentele theater-voorstellingen) met een oppervlakte van 7000 m2 staan onder meer symbool voor Turijn als cultureel centrum in volle bloei. Daarnaast is men bezig met de bouw van een geheel nieuw Universiteits-district, ontworpen door de architekt Norman Foster. Deze drie torens doen denken aan de Millennium Bridge in Londen. Voor meer informatie over de stad en haar metamorfose zie www.visitturin2006.com .

Enkele city tips voor Turijn:


- Bezoek aan het Nationale Film museum. Marilyn Monroes schoenen en juwelen alswel nooit eerder gepubliceerde fotos zijn slechts een kleine greep uit de enorme schatkist van het enige foto- en film-museum in heel Europa. De oorspronkelijke synagoge is vandaag de dag eigenlijk meer een amusements park dan een museum, gesitueerd in het bijzondere gebouw Mole Antonelliana, overigens Europas hoogste gebouw. Dit exentrieke bouwwerk is de Turijnse equivalent van de Eiffeltoren in Parijs. Meer dan 3200 m2 verspreid over vijf etages verhalen in een duizelingwekkende setting met special effects over de geschiedenis van film en bioscoop. Kleine impressie; 7000 titels in de bibliotheek, 9000 schilderijen en oude printen, 125.000 fotos, 200.000 posters, meer dan 20.000 boeken en 3000 tijdschriften


- Het Egyptian Museum, in het hart van Turijns historisch centrum is na het museum in Cairo de belangrijkste in de wereld en zeker een bezoekje waard. Meer dan 30.000 items zijn te bewonderen, onder meer de zwart granieten tombe van Ramses II, de tombe van Kha, en de gereconstrueerde tempel van Ellesij.


- Turijn is de Europese hoofdstad van de Barok en daarom ook beter bekend als Europas open lucht museum. Bekende architekten als Guarino Guarini, Filippo Juvarra en Ascanio Vitozzi hebben magnifieke gebouwen neergezet. Denk aan de Royal Residences, kerken, publieke als openbare palazzi en urban design.


- Beroemde en bekende labels van Italiaanse hand en internationaal design als Gucci, Prada, Armani, Versace, Dolce & Gabbana is te bewonderen in de Via Roma. Via Roma is de hoofdstraat van Turijn en een grandioze promenade met modieuze kleding winkels en schaduwrijke galerijen, onderbroken door geplaveide pleintjes waar tramlijnen kriskras over heen lopen.


- De Porta Palazzo markt, de grootste markt in heel Europa. Elke dag breken meer dan 1.100 stalletjes en shopjes op en af. De markt is een grote mengeling van geur, kleur en geluiden waar kopers en verkopers, marskramers en zakkenrollers bij elkaar komen. Je kunt er terecht voor alle gebruikelijke en ongebruikelijke marktproducten.


- De Torino Card is bedoeld voor de toerist die in alle vrijheid Turijn en Piemonte op een praktische en goedkope manier wil ontdekken. Met de Torino-card kan men onbeperkt reizen met al het aanwezige openbaar vervoer in de stad, de TurismoBus Torino, de Sassi-Superga tram, de bootjes over de Po-rivier én de lift van de Mole Antonelliana. Bovendien geeft de kaart gratis toegang tot wel 120 musea, monumenten, Royal Residences, kastelen en forten in de gehele regio Piemonte. Een unieke en goedkope manier om bekend te raken met het Piemontees cultureel erfgoed!

De kaart is er in twee varianten; één voor 15 euro met een geldigheid van 48 uur en één voor 17 euro, die 72 uur geldig is. De kaarten zijn o.a. verkrijgbaar bij informatie punten in de stad Turijn, de grote metrostations, de Automobile Club Torino (een soort Italiaanse ANWB) en sommige hotels. Voor meer informatie www.turismotorino.org of +39 011-535181

Aspromonte Park krijgt eigen munteenheid
Het 76.000 hectare grote Nationale Aspromonte Park, regio Calabrië, in de laars van Italië, heeft sinds kort een eigen munt. De nieuwe munt, ondersteund door de Banca Popolare Etica di Padova draagt de naam Eco-Aspromonte, en is de eerste lokale munteenheid in Italie sinds de invoering van de euro. Op de munten en biljetten prijkt het werk van verschillende nationale artiesten. De munt is uiteraard alleen wettig betaalmiddel in het Aspromonte Park zelf.