Politie Friesland

Politieberichten van 21/1 (13.00) t/m 22/1 (07.00)

Fryslân 22-01-2004 - Voor informatyie kunt u tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Suwald: twee bekeuringen voor vissen
Woensdag omstreeks 12.00 uur werd een 27-jarige visser uit Hurdegaryp bekeurd omdat hij viste zonder de juiste papieren. Dit vond plaats aan de Monnikenweg. Even later werd een 60-jarige inwoner van Oudega (Sm.) bekeurd omdat hij op dezelfde locatie viste met levend aas. Daarnaast kreeg de man een bekeuring omdat hij viste zonder vergunning.

Hemrik: inbraak dorpshuis
Tussen dinsdag 22.30 uur en woensdag 10.00 uur werd ingebroken in het dorpshuis aan de Engbert Pierswei. Men kwam via de achterzijde binnen door een deur te forceren. Het gehele pand is doorzocht. Er is een flink aantal flessen sterke drank gestolen (driemaal berenburg, viermaal jonge jenever, driemaal jagermeister), 15 pakjes sigaretten en shag. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 56-jarige inwoner van Hemrik.

Sneek: diefstal uit rollator
Woensdag tussen 12.30 en 13.30 uur deed een 86-jarige inwoonster van Sneek boodschappen in een winkel aan het Sint Antoniusplein. Nadat zij had afgerekend bleek haar tasje uit het netje van de rollator te zijn gestolen. De politie en winkelpersoneel hebben nog om het tasje gezocht, maar dit niet meer aangetroffen. In het tasje zaten enkele tientallen euros en enkele papieren met emotionele waarde (fotos). De vrouw heeft aangifte gedaan.

Rijksweg A31: te snel, rijbewijs ingevorderd
Woensdag om 13.50 werd door een onopvallende videovoertuig van de politie Fryslân geconstateerd dat een 33-jarige automobilist uit Sneek met 172 km per uur over de Rijksweg A31 bij Franeker reed. Ter plaatse is 120 toegestaan. Bij meer dan 50 km per uur wordt het rijbewijs ingevorderd, hetgeen ook is geschied.

Rijksweg A32: ongeval met letsel
Woensdag om 11.50 uur reed een 39-jarige automobilist over de Rijksweg A32 bij Oldeholtwolde. Hij reed links en wilde naar de rechterrijbaan, dit met een snelheid van ongeveer 120 km per uur. Hierbij heeft hij een auto, bestuurd door een 49-jarige inwoner van Wolvega, over het hoofd gezien. De Steenwijker heeft met de rechtervoorzijde de linkerachterkant van de auto van de inwoner van Wolvega geraakt. Deze raakte in een slip, kwam in de berm en vervolgens in de naastgelegen sloot. Deze auto had circa 80 km per uur gereden. Beide voertuigen zijn afgevoerd. De inwoner van Steenwijk had niet gedronken, van de inwoner van Wolvega is een bloedproef afgenomen. Hij had letsel aan de borst. De man is per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. Het bureau ongevalanalyse is ter plaatse geweest.Het slachtoffer is in eerste instantie geholpen door twee toevallige passerende militairen van de geneeskundige dient.

Leeuwarden: urnen vernield
Woensdagmiddag heeft een 57-jarige inwoonster van Leeuwarden aangifte gedaan van vernieling. In haar tuin aan de Aggemastate waren de urn van haar overleden partner en hond vernield. De urn van de hond is stuk gegooid, van de urn van haar partner is het deksel verwijderd, waarna de inhoud op het tegelpad is gestrooid. Het deksel is niet teruggevonden. De urnen stonden in de achtertuin, in een soort gedenkmonument.

Leeuwarden: brand
Woensdag om 15.40 uur was een 20-jarige inwoonster van Leeuwarden in haar woning aan de Eikenstraat een cake aan het bakken. Hierom zette zij de magnetron op 185 graden en de tijdklok op 75 minuten. Hierna ging de vrouw de stad in. Even later hoorde een buurvrouw een brandalarm. De even later aanwezige brandweer en politie hebben de deur geopend. De magnetron was verbrand en werd op straat gezet. De schade bleef beperkt tot de magnetron en de deur.

Heerenveen: aanrijding met letsel
Woensdag om 20.20 uur fietste een 22-jarige inwoner van Heerenveen over het Burgemeester Kuperusplein. Op de Sieversstraat stak plotseling een 55-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats over. Een aanrijding kon niet worden voorkomen. De voetgangster was hard op het wegdek gevallen. Door een ambulance is zij, met een schedelbasisfractuur, overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen.

Leeuwarden: gordelcontrole
Woensdag tussen 09.45 en 11.45 werd een gordelcontrole gehouden op de Heliconweg. Er werden 21 bekeuringen uitgeschreven voor het niet dragen van de gordel, twee voor bellen tijdens het rijden en eenmaal voor een voertuig dat reed zonder buitenspiegel.

Drachten: gordelcontrole
Woensdag werd op gordels gecontroleerd tussen 08.00 12.00 uur op de Lange West/De Hemmen. Er werden 31 bekeuringen uitgedeeld: 27 voor het niet dragen van de gordel, 3 voor het niet handsfree bellen en een voor het rijden zonder een geldige APK.

Leeuwarden: aanhouding op heterdaad
Woensdag om 21.00 uur zag de politie dat een 34-jarige Leeuwarder zich verdacht ophield op de hoek Coopmansstraat en Archipelweg. De man verdween om even later fietsend terug te keren, met een dvd-speler en een videorecorder duidelijk zichtbaar in zijn fietstassen. Na een stopteken en een praatje vertelde de man in eerste instantie dat de spullen van een vriend waren, even later vertelde hij dat ze van een woninginbraak afkomstig waren. Hij wees de politie de woning aan, deze is in de Berkenstraat. Hier bleek inderdaad een raam geforceerd. Aangifte is gedaan door een 42-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: rijden onder invloed
Donderdag om 00.40 uur werd een 58-jarige automobilist uit Marrum gecontroleerd op de Stationsweg. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 310 ug/l, goed voor een rijverbod van twee uur.

Burgum: rijden onder invloed
Donderdag om 01.45 uur werd een 32-jarige automobilist uit Noardburgum gecontroleerd op de Hillemaweg. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 400 ug/l, goed voor een rijverbod van drie uur.

Leeuwarden: opgeven valse naam
Donderdag om 02.10 uur werden fietsen vernield in de Abeelstraat. Ter plaatse gekomen zag de politie een aantal fietsen op de grond liggen, alsmede een 18-jarige inwoner van Leeuwarden. Bij controle van de postcode bleek het opgegeven adres vals. Hierop is de man bekeurd voor het opgeven van een valse naam en voor baldadigheid.

Rotevalle: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Donderdag om 03.20 uur werd een 33-jarige automobilist uit Easterma gecontroleerd op de Efterwei. De man had gedronken. Op het bureau blies hij 630 ug/l, goed voor een rijverbod van zeven uur. Tevens werd het rijbewijs ingevorderd.

Franeker: poging inbraak
Donderdag omstreeks 02.30 uur kwam een melding dat bij het postkantoor in Franeker aan de Sjaardemastraat een deur werd vernield. Bij de snelle komst van de politie ging er een man op zijn fiets vandoor. Via een bruggetje kon hij ontkomen. Met drie autos is de omgeving afgezocht, zonder resultaat. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Een raam was vernield.

Zurich: inbraak
Donderdagochtend werd ingebroken in een restaurant aan het Viaduct. Ter plaatse bleken twee gokkasten opengebroken te zijn. Enkele honderden euros werden buitgemaakt. De kasten kunnen als verloren worden beschouwd. De technische recherche heeft een onderzoek ingesteld. Aangifte is gedaan door een 53-jarige inwoner van Achlum.