Politie Groningen

Politie Groningen pakt autokrakers met observatiewagens (21/01/04)

Groningen 21-01-2004 -

Aantal auto-inbraken met bijna 500 gedaald

Regiopolitie Groningen gebruikt sinds december 2002 met succes observatieautos in de strijd tegen autokrakers. Inmiddels zijn 16 autokrakers tegen de lamp gelopen door het opsporingsmiddel waarbij autos worden geobserveerd met videocameras. Het aantal auto-inbraken is in het jaar 2003 met bijna 500 gedaald ten opzichte van het jaar 2002 in het district Groningen/Haren. Deze afname wordt in belangrijke mate toegeschreven aan de inzet van de vangautos. Een aantal van de aangehouden verdachten staat bij de politie bekend als veelpleger en zijn notoire auto-inbrekers.

In het jaar 2002 werd Regiopolitie Groningen en met name de basiseenheid West van het district Groningen/Haren met een opmerkelijke en hardnekkige toename van het aantal auto-inbraken geconfronteerd. Op zoek naar een effectieve methode om de inbraken tegen te gaan werd in overleg met het openbaar ministerie besloten tot het inzetten van zogenaamde observatieauto's. Deze auto's zijn normale personenauto's die geobserveerd worden door gebruik te maken van videocamera's en videorecorders. De wagens worden op daarvoor in aanmerking komende plaatsen geparkeerd. Met de verkregen videobeelden van de autokraak kunnen de verdachten worden opgespoord.

Door de effectiviteit van het opsporingsmiddel werd in de loop van 2003 besloten de methode in het hele district Groningen/Haren toe te passen. Regiopolitie Groningen beschikt inmiddels over meerdere auto's die voor dit doel niet alleen in de stad Groningen, maar ook in de provincie Groningen kunnen worden ingezet.

In een geval werd de observatieauto in zijn geheel weggenomen. Dit vond kort voor de jaarwisseling van 2002/2003 plaats. De auto werd op een dag door twee verdachten leeggeroofd en de volgende dag in zijn geheel weggenomen. Doordat van beide misdrijven videobeelden waren gemaakt konden beide mannen in deze zaak worden opgespoord en aangehouden. Ook de observatieauto kon worden achterhaald. Hij werd in feite gered van de oudejaarsbrandstapel waarvoor de verdachten hem bestemd hadden.

Aantal aangiften diefstal aan/af auto; district Groningen/Haren

Jaar 2002 2986
Jaar 2003 2491

Daling van 16 procent.

Tips om diefstal uit uw auto te voorkomen

Wees inbrekers en dieven vóór. Deze tips helpen u op weg:
- Vraag uw gemeente verbeteringen aan te brengen in uw wijk of straat als dat niet al is gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan verlichting rond parkeerplaatsen.

- Neem altijd de sleutel uit het contact als u uitstapt, ook al is het maar voor even. Sluit de auto af.

- Laat bij het verlaten van de auto altijd het stuur in het stuurslot vallen.

- Haal de radio (of het 'frontje') uit de auto. Neem hem mee en verstop hem niet in de auto.

- Laat nooit kostbaarheden zoals camera, telefoon, koffer, autopapieren, geld, cheques en creditcards in de auto achter.
- Laat ook geen andere spullen, zoals een boodschappentas en kleding zichtbaar in de auto achter.

- Laat zien dat u niets waardevols verbergt. Zet het dashboardkastje open.

- Gebruik altijd een afzonderlijk afsluitbare tankdop om diefstal van brandstof te voorkomen.

- Zet de auto, waar mogelijk, op een bewaakte parkeerplaats. Hier wordt minder ingebroken.

- Parkeer op een goed verlichte plaats. Zo hebben anderen zicht op uw auto.

- Heeft u een stationcar, dek een lege laadruimte dan niet af.
- Registreer en merk waardevolle bezittingen in uw auto. De kans dat u uw bezittingen later terugkrijgt, is hierdoor groter. Registreer merk-, serie- en typenummer van uw autoradio, cassetterecorder, cd-speler, speakers, autotelefoon en van andere waardevolle eigendommen. Dan kunt u hiervan bij aangifte een goede omschrijving geven. Noteer de gegevens op de gratis registratiekaart van de politie.

- Gebruik voor het merken van uw bezittingen uw postcode en huisnummer. Maak bij verandering van postcode de oude code niet onleesbaar.