Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Leefwensen centraal voor mensen met dementie

Reactie Arcares op IGZ-rapport ouderenzorg en gehandicaptenzorg

In de zorg voor dementerenden die in een zorgorganisatie verblijven moet de kwaliteit van leven centraal staan. De leefwensen moeten worden opgenomen in het zorgplan. Dat zegt Arcares in reactie op het IGZ-rapport over ouderenzorg en gehandicaptenzorg dat vandaag verscheen. Arcares herkent zich voor een groot deel in het rapport, maar wil meer aandacht voor de sociale aspecten van de zorg.

Arcares is blij met de groeiende aandacht voor de zorg aan dementerenden. Daardoor komen nieuwe concepten zoals kleinschalige woonvormen voor deze groep cliënten beter van de grond. Arcares gaat in haar beleid uit van de kwaliteit van leven. Goede zorg en goede behandeling moeten samengaan met aandacht voor de kwaliteit van leven zoals de cliënt die zelf definieert. Arcares onderneemt diverse activiteiten op dit gebied. Zo ontwikkelt Arcares indicatoren voor de kwaliteit van leven. En er wordt, speciaal voor dementerenden, een ondersteuningssystematiek ontwikkeld waarin de kwaliteit van leven centraal staat.

Arcares onderschrijft in grote lijnen de bevindingen van het IGZ-rapport. Ook Arcares is bezorgd over de personele bezetting. Die is kwetsbaar. Voor verantwoorde zorg is de personeelsbezetting cruciaal. Er moeten voldoende medewerkers zijn, en de medewerkers moeten zijn toegerust voor de nieuwe eisen die de zorg stelt.

Datum: 21/01/2004