Actueel

Voorzieningenrechter CBb schorst vrijstellingsregeling gewasbeschermingsmiddelen

Bron: College van Beroep voor het Bedrijfsleven 's-Gravenhage
Datum actualiteit: 22-01-2004

Op 11 december 2003 heeft de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de Regeling tijdelijke vrijstelling gewasbeschermingsmiddelen eerste kwartaal 2004 uitgevaardigd. Deze regeling is gebaseerd op artikel 16aa van de Bestrijdingsmiddelenwet 1962 (hierna: Bmw), dat de minister de mogelijkheid biedt vrijstelling of ontheffing te verlenen van een aantal andere bepalingen uit de Bmw. In de regeling is onder voorwaarden vrijstelling verleend voor het gebruik van een aantal niet-toegelaten gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zijn de voorwaarden waaronder een aantal toegelaten gewasbeschermingsmiddelen mag worden gebruikt in de regeling versoepeld.

De Stichting Zuid-Hollandse Milieufederatie heeft een verzoek om voorlopige voorziening ingediend en de voorzieningenrechter van het College van Beroep voor het bedrijfsleven gevraagd de regeling te schorsen.

Op 21 januari 2004 heeft de voorzieningenrechter uitspraak gedaan op het verzoek. In deze uitspraak heeft de voorzieningenrechter geoordeeld dat de in de regeling vervatte toepassing van artikel 16aa Bmw in strijd is met de Europese gewasbeschermingsrichtlijn (Richtlijn 91/414/EEG). Het verzoek om voorlopige voorziening is grotendeels toegewezen en de regeling is grotendeels geschorst. De voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat (ook) het niet geschorste deel van de regeling geen effect heeft, omdat in dit deel van de regeling is verwezen naar een niet van toepassing zijnde bepaling van de Bmw.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO2133

Zie het origineel