Ingezonden persbericht


PP E R S I N F O R M A T I E

Werkgevers begaan met leefstijl werknemers
Bedrijven krijgen rapportcijfer over hun gezondheid van
Meer dan 90% van werknemers heeft plezier in zijn of haar werk, Psychische klachten worden verhoudingsgewijs veel minder behandeld dan klachten aan het houdings en bewegingsapparaat, Slechts 36% van de klachten zijn werkgerelateerd volgens werknemers, Meer dan 90% van werknemers heeft plezier in zijn of haar werk 8% van de werknemers geeft zich zelf een onvoldoende voor werkvermogen, 30% van werknemers haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en 12% de fitnorm, 59% van werknemers wil meer bewegen, maar 45% geeft aan te weinig tijd te hebben, Minder Werknemers zijn minder dik op basis van meting van vetpercentage ipv BMIvetzucht dan overgewicht bij werknemers, Meer aandacht voor preventie in de bedrijfsgezondheidszorg door middel van bedrijfsgezondheidsrapporten, LifeGuard introduceert de BedrijfsGezondheidsIndex (BGI) die voor 2003 die uitkomt op 6,7.

Utrecht, 22 januari 2004 - LifeGuard, een onafhankelijk onderzoeksinstituut gespecialiseerd in bedrijfsgezondheidsonderzoeken, presenteert dit jaar voor het eerst haar onderzoeksresultaten. In 2003 werd onder 450 werknemers uit verschillende beroepsgroepen een kwalitatief en kwantitatief onderzoek gedaan, waar enkele opvallende resultaten werden gevonden:

Werkbeleving
93% van de werknemers geeft aan met plezier naar het werk te gaan, terwijl 1,5% aangeeft ernstige conflicten op het werk te hebben. 10% van de werknemers vindt het moeilijk om samen te werken met collega's en 18% voelt zich niet gestimuleerd door zijn of haar directe chef. Ongeveer 10% geeft aan wel toe te zijn aan iets nieuws.

Veel klachten aan houdings- en bewegingsapparaat
Maar liefst 54% van de werknemers geeft aan klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat te hebben. Opvallend is dat 74% van deze werknemers zich voor deze klachten laat behandelen, ofwel medisch consumeren. 70% van de werknemers geeft aan geen hinder te ondervinden van de klachten bij het uitvoeren van hun werkzaamheden, 18% geeft aan dat het werk wel klachten veroorzaakt. 12% van de werknemers moet langzamer of anders werken als gevolg van klachten.

Psychische aandoeningen
20% van de werknemers geeft aan psychische klachten zoals depressiviteit, gespannenheid en slapeloosheid te hebben. Van deze 20% laat echter maar 40% zich behandelen. Dit wekt de suggestie dat psychische klachten minder bespreekbaar zijn en dat een groot aantal werknemers niet weet wat voor hulp te zoeken met deze klachten. Het niet op tijd signaleren en behandelen van psychische aandoeningen kan op termijn leiden tot langdurig verzuim.

3. Oorzaak van klachten
In Nederland is er geen onderscheid tussen risque social en risque professionel. Toch draait de werkgever meestal op voor ziektekosten als werknemers verzuimen als gevolg van een gebeurtenis in de privé sfeer. LifeGuard merkt dat werkgevers zich daarom pro actiever richten op het bevorderen van de gezondheid en leefstijl van hun werknemers en bereid zijn te investeren in preventie. In 2003 lag volgens werknemers de oorzaak van klachten slechts voor 36% puur in het werk.

4. Werkbeleving
93% van de werknemers geeft aan met plezier naar het werk te gaan, terwijl 1,5% aangeeft ernstige conflicten op het werk te hebben. 10% van de werknemers vindt het moeilijk om samen te werken met collega's en 18% voelt zich niet gestimuleerd door zijn of haar directe chef. Ongeveer 10% geeft aan wel toe te zijn aan iets nieuws.

5. Werkvermogen
Werkvermogen geeft aan in hoeverre werknemers fysiek en geestelijk in staat zijn hun werkzaamheden uit te voeren. Het is opvallend dat 8% van de werknemers zichzelf een onvoldoende geeftven wanneer erze wordt gevraagd worden naar hun werkvermogen. Daartegenover geeft 12% van de werknemers zichzelf een 10, oftewel een optimaal vermogen om hun werkzaamheden te verrichten. 20% van de werknemers geeft aan meer dan 10 dagen ziek geweest te zijn in het afgelopen jaar.

6. Leefstijl
Slechts 38% van de werknemers denkt dat hun leefstijl hun gezondheid positief beïnvloedt, terwijl 15% denkt dat hun leefstijl hun gezondheid negatief beïnvloedt. 22% van de werknemers denkt dat hun leefstijl geen invloed op hun gezondheid heeft, terwijl 25% geen idee heeft wat de invloed van hum leefstijl op hun gezondheid is.

Op de vraag welke vorm van gedrag werknemers het liefst willen veranderen, geven de werknemers de volgende antwoorden

30% van de werknemers rookt en 6% rookt soms. Van die 36% wil 38% nu stoppen met roken en 30% op termijn. De Nederlandse werknemer blijft behoorlijk inactief, slechts 38% haalt de Nederlandse Norm Gezond Bewegen en slechts 12% haalt de fitnorm .

Op de vraag of men meer wil bewegen antwoordt 59% van de werknemers geeft aan meer te willen bewegenbevestigend (voor 43% is het dus prioriteit nummer 1 in termen van gedrag), maar 45% geeft aan te weinig tijd te hebben. Op de vraag wat men zou willen doen als men meer zou bewegen, geeft men de volgende antwoorden.

7. De objectieve meting
Elke deelnemer heeft meegedaan aan de LifeGuard fittest op locatie. Opvallend is dat slechts 28% van de deelnemers obees vetzucht heeft is op basis van de meting van vetpercentage, terwijl volgens het CBS 44% van de beroepsbevolking overgewicht heeft op basis van de Body Mass Index meting (BMI). LifeGuard vindt de meting op basis van vetpercentage nauwkeuriger. Alhoewel het meten van overgewicht op basis van de BMI een goede trend weergeeft, is voor het individu de meting op basis van vetpercentage nauwkeuriger. Bovendien wordt bij de interpretatie van vetpercentage gekeken naar leeftijd en geslacht.

Meer dan de helft van de werknemers heeft een zeer stijve onderrug (51%) en ongeveer 45% een verhoogde bloeddruk. 22% van de deelnemers had een verhoogd of ernstig verhoogd cholesterol. Bij 20% van de werknemers is de totale fitscore zo laag dat hun fitheid een gevaar voor hun gezondheid kan opleveren. Echter, bij 23% van de werknemers is dehun fitheid dusdanig goed dat dit een buffer vormt tegen mogelijke uitval.

8. De LifeGuard bedrijfsgezondheidsindex

Het principe van de bedrijfsgezondheids index (BGI) is dat elk bedrijf of organisatie zo gezond is als zijn of haar werknemers. Gezondheid wordt binnen de BGI opgevat als een toestand van geestelijk, lichamelijk en sociaal welbevinden. Binnen de BGI wordt dus gekeken naar het individu en zijn context. Die context bestaat bij de beroepsbevolking voor een groot gedeelte uit de werkomgeving.

De BGI is opgebouwd uit verschillende onderdelen, onder andere uit metingen over het mentaal en lichamelijk welbevinden van werknemers, werkbeleving (o.a. onderlinge samenwerking, leermogelijkheden, werkdruk, agressie, fysieke belasting) leefstijl en werkvermogen. Daarnaast wordt de lichamelijke fitheid van werknemers gemeten en tellen harde cijfers zoals het ziekteverzuim mee.

De plannen van bedrijven richten zichzijn vaak op bedrijfseconomische resultaten zoals meer winst, hogere productiviteit en meer markt aandeel. LifeGuard zietondervindt dat steeds meer bedrijven beseffen dat de gezondheid van hun werknemers cruciaal is bij het halen van bovenstaande doelenproductie doelen een grote rol speelt. LifeGuard hoopt bedrijven aan te zetten tot goede voornemens voor hun werknemers die vertaald kunnen worden in een stijging van de BGI.

LifeGuard probeert met de BGI meer aandacht voor preventie binnen de bedrijfsgezondheid te krijgen. De meeste wettelijke inspanningen richten zich op de curatieve kant, waarbij vaak alleen naar arbeidsrisico´s gekeken wordt, terwijl werkgevers ook betalen bij ziekte veroorzaakt door risque social. LifeGuard benadrukt het niet- medische karakter van de BGI, zoals de oorzaken van ziekteverzuim ook grotendeels niet medisch zijn. Deelnemende bedrijven aan de LifeGuard onderzoeken krijgen een bedrijfsgezondheidsrapport. Deze rapporten zijn in Duitsland al tot een belangrijk onderdeel van de bedrijfsvoering verworden en kunnen een rol spelen bij het verzekeren van bedrijfsrisico´s.

De gemiddelde BGI voor 2003 is 6,7.

LifeGuard zal voortaan elk jaar in januari de BGI en de opvallendste resultaten van het voorgaande jaar publiceren. Zij hoopt op die manier een trend te signaleren die gekoppeld kan worden aan gemaaktebepaalde inspanningen in de gezondheidszorg. LifeGuard werkt onder andere voor gemeenten, schoonmaakbedrijven, callcenters, banken, distributiecentra, ziekenhuizen, stomerijen en ICT-bb bedrijven en haar onderzoeken representeren een goede afspiegeling van de beroepsbevolking.

Informatie LifeGuard

LifeGuard gelooft dat preventie loont en dat gezonde werknemers productiever zijn. Door zowel op individueel als op groepsniveau in te zetten kan de gezondheid van werknemers positief beïnvloed worden. LifeGuard beoogt de kwaliteit van werk en leven van werknemers te verhogen. .

LifeGuard werkt daarom dagelijks met bedrijven en organisaties die het welzijn van hun medewerkers als belangrijkste waarde zien. LifeGuard geeft managers inzicht hoe de kwaliteit van werk en leven van medewerkers verhoogd kan worden en zorgt ervoor dat medewerkers optimaal presenteren wat een hoger rendement voor de organisatie opleverttot gevolg heeft. Belangrijk is dat de zelfredzaamheid van werknemers hierbij verhoogd wordt.

Voor informatie kunt u contact opnemen met Mikkel Hofstee, directeur van LifeGuard op mikkelhofstee@lifeguard.nl, of 030 2400638 of 06 29048887. Ook vindt u informatie over LifeGuard op www.lifeguard.nl

-----------------------
De Nederlandse Norm Gezond Bewegen zegt dat iedere volwassene op minimaal 5 dagen van de week gedurende 30 minuten matig intensief moet bewegen (stevig wandelen, tuinieren, fietsen). Deze 30 minuten hoeven niet aansluitend te zijn en kunnen verdeeld worden over verschillende beweegmomenten. De fitnorm houdt in dat men drie keer per week minimaal 20 minuten aaneengesloten intensief actief is.


---- --