SIMON A COHEN VERMOGENSBEHEER

Alert beleggen in de VS biedt kansen op korte termijn

Rotterdam, 22 januari 2004

PERSBERICHT

Rotterdamse vermogensbeheerder Simon Cohen:

Alert beleggen in de VS biedt kansen op korte termijn

De Dow Jonesindex, de graadmeter voor de grootste beurs van de VS, ging in december door de psychologisch belangrijke barrière van 10.000. Daarna zette de stijging door. Het lijkt er op dat vooral Amerikaanse beleggers weer optimistischer worden over de effectenbeurzen. Voor niet-Amerikaanse belegger echter werd de winst van de koersstijgingen teniet gedaan door de sterke daling van de waarde van de dollar. Die koersstijgingen hebben de Rotterdamse vermogensbeheerder Simon Cohen niet verrast en hij meent dat op korte termijn met goed resultaat in de VS belegd kan worden. Afdekking van het dollarrisico lijkt hem daarbij echter nog steeds verstandig. Simon A Cohen Vermogensbeheer zal zijn Amerikaanse posities net als in 2003 stevig beschermd houden door een optieconstructie die elk valutarisico volledig wegneemt.
Recent werd bekend dat de pensioenfondsen ABP en PGGM hun dollarrisico het afgelopen jaar geheel hadden afgedekt en dat zij daarmee minstens vier miljard euro meer hebben verdiend dan zonder afdekking het geval zou zijn geweest.

Geleidelijk economisch herstel in de VS biedt kansen

Volgens experts is de Amerikaanse recessie reeds een half jaar voorbij. De FED, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft daarbij flink geholpen door het uiterst laag houden van de officiële tarieven voor de korte rente. Onlangs verklaarde de FED daarbij dat zij zich de luxe kan permitteren om geduldig te zijn met de rente. Dat betekent dat die nog geruime tijd laag kan blijven en dus het herstel kan versnellen. Ongetwijfeld speelt het feit, dat George Bush in oktober weer herkozen wil worden als president, daarbij een rol. Het betekent ook dat sparen nauwelijks lonend is en dat maakt belegging in aandelen aantrekkelijker.

De bedrijfswinsten zijn in 2003 gestegen, soms echter grotendeels door forse kostenbesparingen in de vorm van massaontslagen. Anderzijds liggen de uitgaven voor bouwactiviteiten, ook weer geholpen door de lage rente, op recordniveau's. In november lagen die, voor het seizoen gecorrigeerd, op maar liefst $ 934,5 miljard, het vijfde record op rij. De bouw is altijd een van de belangrijkste motoren van de economische groei geweest. De internationale concurrentiepositie van de VS-bedrijven is versterkt door de gedaalde dollarkoers.

Het consumentenvertrouwen neemt geleidelijk toe, wat bleek uit de meevallende Kerstverkopen, en ook de consumentenbestedingen stijgen licht. Dat komt mede doordat de bevolking netto per dag toeneemt met bijna 10.000 zielen per dag. Die bestedingen zijn tevens gestimuleerd door omvangrijke belastingverlagingen die echter slechts een tijdelijk effect hebben. De werkloosheid in de VS daalt, echter in bescheiden tempo omdat veel banen tegelijkertijd verdwijnen door verplaatsing van productie naar lage-lonen-landen. Daarnaast neemt de schuld per hoofd van de Amerikaanse bevolking nog steeds toe en begint gevaarlijke trekken te vertonen. Toch toont de Amerikaanse economie een veel grotere dynamiek dan de Europese, waar nog steeds sprake is van een groei die in de buurt van de nul procent ligt.

Amerikaanse economie nog lang niet gezond

Ondanks een aantal positieve ontwikkelingen is de Amerikaanse economische en financiële situatie nog verre van gezond. Het tekort op de begroting is enorm door de belastingverlagingen en de enorme uitgaven voor bestrijding van het terrorisme en de wederopbouw van Irak en Afghanistan. Een vermindering van de werkloosheid zou deze situatie echter aanzienlijk kunnen verbeteren. Immers, iemand die werkloos was en een baan krijgt levert twee keer op: hij kost niets meer aan sociale steun maar gaat belasting betalen. Meestal ook wordt er pensioenpremie betaald en die wordt belegd, wat weer een steun voor de beurzen kan zijn.

Maar ook het tekort op de lopende rekening van de VS is te groot en dat lijkt een structureel probleem. Dat zou immers betekenen dat er een constante druk op de dollarkoers blijft. Volgens experts zou de euro wel eens $ 1,35 kunnen worden (thans ca. $ 1,27). De Amerikaanse regering heeft bekend gemaakt dat zij zich niet ongerust maakt over deze lage dollarkoers, die op zich de export bevorderen kan en dus het tekort op de lopende rekening kan verminderen. Daardoor zou de dollar weer wat kunnen opveren.

Vooruitzichten voor de Amerikaanse beurzen in 2004

Op korte termijn lijken de perspectieven voor de Amerikaanse beurzen positief, althans gemeten in dollars. Maar ook de dollar zou in de loop van het jaar weer iets kunnen gaan opveren. De regering Bush zal er hoe dan ook alles aan doen om de economische groei te bevorderen om herverkiezing van George Bush te bewerkstelligen. Historisch echter beginnen de effectenbeurzen een paar maanden voor de verkiezingen te aarzelen omdat de onzekerheid toeslaat. De stijgende lijn kan daardoor onderbroken worden. Ook kan een voortgezet economisch herstel toch noodzaken tot enige renteverhoging, in het algemeen een baissefactor voor de aandelenbeurzen. Een zeer alert beleggingsbeleid is dan ook vereist voor de komende maanden.

Over Simon A Cohen Vermogensbeheer BV
Simon A Cohen Vermogensbeheer BV is een onafhankelijke vermogensbeheerder die zich reeds 25 jaar toelegt op beschermd beleggen. Vorig jaar werd de onderneming de Rotterdamse Ondernemersprijs 2003 toegekend. www.simonacohen.com

Nadere informatie:

E. de Vrij of
P. Beijersbergen
Simon A Cohen Vermogensbeheer
Veerkade 7a, 3016 DE Rotterdam
Tel. 010 - 412 8001
Fax 010 - 433 3985
E.de.Vrij@simonacohen.com
P.Beijersbergen@simonacohen.com

22 jan 04 09:25