Provincie Noord-Holland

Datum 22-1-2004 9:39:00

Onderwerp Gedeputeerde Staten steunen dokmodel Zuid-as

M. van Kanten
Gedeputeerde Staten (GS) van Noord-Holland zijn in principe bereid om samen met het Rijk, Amsterdam en private investeerders de Amsterdamse Zuid-as te ontwikkelen volgens het zogenaamde dokmodel. Over de inrichting van het dokmodel willen GS nog nader overleg met de andere partijen.
Dokmodel

De Zuid-as vormt een toplocatie voor de vestiging van internationale kantoren. Ook voorziet het project in woningen, de nodige winkels en voorzieningen. De Zuid-as is van doorslaggevend belang voor de bereikbaarheid van de Noordvleugel van de Randstad. Voorkeur van de gemeenteraad van Amsterdam gaat uit naar realisering van het project via het dokmodel. Hierin worden de A-10 Zuid en de railinfrastructuur mogelijk deels ondergronds aangelegd. Tegelijkertijd wordt de mogelijkheid tot uitbreiding van de spoorcapaciteit sterk uitgebreid door de realisering van 2 naar 4 sporen. Bovengronds komt zodoende ruimte beschikbaar voor in totaal 2,1 miljoen m2 vloeroppervlak kantoren, woningen en voorzieningen. De Zuid-as is een van de Nieuwe Sleutelprojecten van het Rijk.

Een Zuid-As volgens het dokmodel leidt tot de vestiging van een zakelijk internationaal topmilieu. Samenhang met het behoud van de mainportpositie van Schiphol en de historisch en culturele aantrekkelijkheid van de binnenstad wordt op deze manier een netwerk gecreëerd dat de komende decennia Amsterdam een belangrijke concurrentiepositie verschaft in de internationale markt voor de vestiging van mondiaal of Europees opererende kantoren en instellingen.

De kosten van de Zuid-as worden momenteel geraamd 10 miljard. Dit is inclusief private investeringen en maximaal 10.000 woningen. Het project zal niet eerder dan 2030 zijn voltooid.

Hoe nu verder?

Het college van Burgemeester & Wethouders van Amsterdam en het Rijk worden ingelicht over het standpunt van GS. Provinciale Staten zullen op basis van het nog nader uit te voeren onderzoek een definitief standpunt innemen over eventuele risicodragende participatie in de Zuid-as.