Nieuw-Vlaamse Alliantie


VLD, SP.A en Spirit verwerpen splitsing Brussel-Halle-Vilvoorde (22/01/04)

Vanavond verwierp de plenaire vergadering van de Kamer van Volksvertegenwoordigers een reeks amendementen van N-VA-Kamerlid Geert Bourgeois om via de kieswet het kiesarrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde te splitsen. Samen met alle Franstalige partijen stemden ook VLD, SP.A en Spirit tegen. Nochtans namen de amendementen van Bourgeois enkel een wetsvoorstel over dat mee werd ondertekend door VLD, SP.A en Spirit. Deze partijen stemden dus tégen hun eigen voorstel. Zelfs de VLDers, socialisten en Spiritisten van Halle-Vilvoorde stemden tegen de N-VA-amendementen. De N-VA is verontwaardigd en roept op tot boycot van de Europese verkiezingen.

Het Arbitragehof had zich in een eerder arrest (over de federale kieshervorming) uitgesproken voor een snelle splitsing van de kieskring. Met de goedkeuring van de N-VA-amendementen zou gevolg gegeven worden aan de eis van het Arbitragehof. Daarenboven kondigen steeds meer gemeentebesturen aan dat ze niet zullen meewerken aan de organisatie van de Europese verkiezingen als de splitsing geen feit is.

Al 40 jaar eisen de Vlamingen de splitsing van het kiesarrondissement. Vandaag hadden VLD, SP.A en Spirit een einde kunnen maken aan de onrechtvaardige toestand waarbij Franstalige inwijkelingen in het Vlaamse Halle-Vilvoorde kunnen stemmen voor Franstalige partijen terwijl geen enkele Vlaming in Waals-Brabant kan kiezen voor een Vlaamse partij. Dankzij VLD, SP.A en Spirit zijn nog steeds niet alle Belgen gelijk voor de wet.
De N-VA is dan ook zwaar ontgoocheld. Wie nog geloofde dat VLD, SP.A en Spirit Vlaamse partijen zijn, komt bedrogen uit.

De N-VA zal, samen met de burgemeesters van Halle-Vilvoorde, alles in het werk stellen voor een boycot van de Europese verkiezingen. In heel Vlaanderen dienen de gemeenteraadsleden van de N-VA een motie in waarmee het gemeentebestuur wordt opgeroepen om de Europese verkiezingen te boycotten zolang Brussel-Halle-Vilvoorde niet gesplitst is.

Wie niet horen wil, zal moeten voelen.

Auteur:
Geert Bourgeois, Kamerlid, algemeen voorzitter
Nieuw-Vlaamse Alliantie

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder
Telefoon: 02/219.9.30
Fax: 02/217.35.10
E-post: ben.weyts@n-va.be
Url: www.n-va.be