Socialistische Partij

Kom naar de allereerste Zeesluisbijeenkomst op 23 januari 2004!

De bestuurders hebben het al bijna in kannen en kruiken: ja natuurlijk moet er in IJmuiden een tweede zeesluis komen! En voor het gemak (discussie is tijdrovend) wordt de volksvertegenwoordiging mondjesmaat geïnformeerd. Rapporten met negatieve uitkomsten worden niet openbaar gemaakt, niet dan na heel lang aandringen van de statenleden. De eerste Zeesluisconferentie, onder auspiciën van de overheid, moet nog georganiseerd worden.

Anders dan de heren bestuurders het doen voorkomen is de 2e Zeesluis een controversieel punt. Het Centraal Plan Bureau bijvoorbeeld adviseert het niet te doen, want de baten zouden niet opwegen tegen de lasten, het advies uit het zogenaamde Drewry-rapport staat daar haaks op, IJmondgemeentes daarentegen hebben hun twijfels, het gemeentelijk havenbedrijf zegt echter: doen! Kortom: hoog tijd voor een openbare bijeenkomst waar alle plussen en minnen over de tafel gaan en niets geheim wordt gehouden. Immers het bedrag wat met de aanleg van de 2e Zeesluis gemoeid is, is niet mis: miljarden euro zal het de samenleving kosten. De bewoners van Nederland hebben daarom recht op goede en onafhankelijke informatie.

De SP organiseert vrijdagmiddag 23 januari een openbare bijeenkomst in Beverwijk. Voor het debat worden 4 heren uitgenodigd, twee voorstanders en twee tegenstanders, te weten: de heer Mooij van Gedeputeerde Staten, de heer Gerson van het Amsterdams havenbedrijf, de heer Tang van het CPB en de heer Amelung van de Stichting Noordzee Schoon Sterk en Slim. Verder is iedereen welkom zijn of haar zegje bij te dragen. Reserveer deze dag dus vast in uw agenda.

Plaats en Tijd worden later bekend gemaakt.