Universiteit van Amsterdam

Standaardmodel voorspelt de productie van charmquarks correct


Promotie Natuurkunde


vrijdag 23 januari 10.00 uur

Recente metingen op het gebied van beautyquarks - een zware soort sub-atomaire deeltjes - lijken te suggereren dat het Standaardmodel van de elementaire-deeltjesfysica niet geschikt is om de zware-quarkproductie te beschrijven. Om te achterhalen of dit echt zo is, onderzocht Sven Schagen de productie van een andere zware quark, de charmquark. Hij mat voornamelijk de productie van charmquarks als gevolg van harde botsingen tussen elektronen en protonen. Daarnaast onderzocht Schagen de kwaliteit van de beschrijving van zware-quarkproductie. Hiertoe moesten eerst twee parameters worden bepaald, waaronder die van de massa van de charmquark. Het resultaat hiervan bleek even nauwkeurig te zijn als eerdere parameterbepalingen. Schagens conclusie is dat het Standaardmodel in ieder geval in staat is de productie van charmquarks door harde elektron-proton-interacties te voorspellen.

S.E.S. Schagen: Charm in the proton - An analysis of charm production in deep inelastic scattering. Promotor is prof. dr. P.M. Kooijman.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.