Universiteit van Amsterdam

Envelop-eiwitten geen aangrijpingspunt voor HIV-vaccin


Promotie Geneeskunde


vrijdag 23 januari 14.00 uur

Envelop-eiwitten in het HIV-virus zorgen ervoor dat dit virus kan binnendringen in de gastheercel. Daartoe fuseren deze eiwitten met receptoren op het celoppervlak. De envelop-eiwitten gp120 en gp41 bevinden zich aan de buitenkant van het virusdeeltje, en zijn daarom het belangrijkste doel van antilichamen die moeten verhinderen dat het virus binnendringt. Deze eiwitten zijn dan ook uitermate relevant voor vaccinonderzoek. Rogier Sanders deed onderzoek naar envelop-eiwitten, met als doel nieuwe varianten te ontwerpen die gebruikt kunnen worden in vaccins. Een belangrijke rol in dergelijke vaccins spelen zogeheten cysteïnebruggen. Deze kunnen de labiele verbindingen tussen gp120 en gp41 verstevigen, waardoor deze eiwitten beter in staat zijn een immuunrespons op te wekken. Het inbouwen van een extra cysteïnebrug bleek inderdaad mogelijk, maar in vervolgproeven verloor het virus deze extra brug altijd weer. Cysteïnebruggen zijn dus niet zonder meer geschikt als aangrijpingspunt voor mogelijke vaccins.

R.W. Sanders: The HIV-1 envelop glycoproteins: folding, function and vaccine design. Promotoren zijn prof. dr. B. Berkhout en prof. dr. J.P. Moore (Cornell University, New York).

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.