Cordaid


---


Lancering Habitat Platform Suriname

Verpaupering en woningnood in Suriname:

Samen bouwen aan een betere toekomst

Vrijdag 23 januari 2004, 14.00 uur Cordaid, Den Haag

Graag nodigen wij u uit voor de lancering van het Habitat Platform Suriname bij Cordaid.

Woningnood, verkrotting en veel mensen opeengepakt in kleine bouwvallen kenmerken de huisvestingssituatie van de armen in Suriname. Deze situatie is de afgelopen jaren verslechterd door de toenemende werkloosheid, de trek naar de stad en het ontbreken van een effectief overheidsbeleid. Vooral armen in de hoofdstad Paramaribo, maar ook gemeenschappen in de districten en in het binnenland leven in erbarmelijke omstandigheden.

Zowel in Nederland als in Suriname bestaan diverse initiatieven om hier wat aan te doen. Echter, tot op heden met beperkt resultaat. Cordaid en het Habitat Platform in Nederland en diverse partnerorganisaties van Cordaid in Suriname hebben het initiatief genomen om de krachten op dit terrein te bundelen. In Suriname is dit het Netwerk Habitat en in Nederland het Habitat Platform Suriname.

Het Habitat Platform Suriname in Nederland brengt mensen en organisaties bij elkaar om de woonsituatie te verbeteren via samenwerking en het uitwisselen van kennis en ervaringen. Het stimuleert organisaties aan te sluiten bij initiatieven die in Suriname door de mensen zelf gedragen worden. De aansluiting met het Netwerk Habitat in Suriname staat hierbij centraal.

Tijdens de startbijeenkomst zal een vertegenwoordiger van het Netwerk Habitat in Suriname zijn visie vanuit de niet gouvernementele organisaties geven op de problemen en mogelijke oplossingen. Dit wordt gecombineerd met ervaringen en visies vanuit de overheid op het terrein van sociale woningbouw en habitat in Suriname.

De middag zal geleid worden door de voorzitter van het Habitat Platform Suriname, mevrouw Kathleen Ferrier, Tweede Kamerlid voor het CDA.

Programma (onder voorbehoud)

14.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

14.30 uur

Welkom en inleiding over het Habitat Platform Suriname, door voorzitter mevr. Ferrier (Tweede Kamerlid voor het CDA)

14.40 uur

Toelichting op het Habitat Platform Suriname en Cordaid projecten in Suriname, door dhr. Grotenhuis (algemeen directeur Cordaid)

14.50 uur

Toelichting op het Habitat Platform en ervaringen van andere regionale Habitat Platforms, door dhr. Van der Sluijs (voorzitter Habitat Platform)

15.00 uur

Toelichting op Caesarea en het Habitat Netwerk Suriname, door dhr. Van Leesten (directeur Caesarea, coördinator Netwerk Habitat)

15.20 uur

Inleiding over de rol van de Surinaamse overheid op het gebied van habitat / huisvesting in Suriname, door dhr. Ruijgers (Stedelijke Woningdienst Amsterdam)

15.35 uur

PAUSE

16.00 uur

Inleiding over de sectorstudie huisvesting Suriname, door dhr. De Graaf (ECORYS)

16.15 uur

Discussie en vragen uit de zaal

16.45 uur

Afsluiting door voorzitter mevr. Ferrier

17.00 uur

Borrel

Aanmelden

U kunt zich aanmelden per e-mail: rosa.vargas@cordaid.nl. Ook als u verhinderd bent, maar wel graag op de hoogte wil blijven van de activiteiten van het Habitat Platform Suriname, kunt u het ons laten weten.