Koninklijke bibliotheek

Freek de Jonge presenteert website & cd straatliederen in het Geheugen van Nederland

Op vrijdag 23 januari aanstaande organiseert de Koninklijke Bibliotheek een symposium over de geschiedenis van het Nederlandse straatlied. Dit ter gelegenheid van de presentatie van de website 'Straatliederen in Het Geheugen van Nederland', waarmee een omvangrijke collectie volks- en straatliederen digitaal toegankelijk is gemaakt. Tijdens het symposium wordt tevens de cd De Kist van Pierlala gepresenteerd, waarop 24 krakers van weleer in een moderne versie te horen zijn, ingezongen door onder andere Freek de Jonge, Bob Fosko en De Lullo's.

Straatzangers brachten eeuwenlang een scala aan liederen ten gehore, van moord- en rampliederen tot vaderlandse klassiekers, en van sentimentele krakers tot bijtende spotliederen. Deze liedjes werden niet alleen gezongen, maar verschenen ook als gedrukte liedbladen en kleine brochures die de zangers op straat verkochten. In de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw legden de verzamelaars Douwe Wouters (1876 - 1955) en Julius Moorman (1889 - 1974) twee collecties van deze liedbladen aan. Deze verzamelingen kwamen uiteindelijk terecht bij de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag en het Meertens Instituut in Amsterdam.

Met een subsidie van het Ministerie van OCW begon in 2002 een project om de twee collecties liedbladen toegankelijk te maken voor een breed publiek. Na twee jaar intensieve samenwerking zijn nu bijna 15.000 historische Nederlandse liederen te bekijken op de website van Het Geheugen van Nederland (www.geheugenvannederland.nl). Verschillende van de melodieën klinken ook nu nog vertrouwd in de oren. Daarom zijn van de populairste melodieën nieuwe opnames gemaakt, waaraan is meegewerkt door een keur van Nederlandse artiesten, onder wie leden van Camerata Trajectina, Bob Fosko, De Lullo's (Jiskefet), Freek de Jonge, Maarten van Roozendaal en Mieke Stemerdink. Deze opnames zijn via de website van Het Geheugen van Nederland te beluisteren, en ook op de cd De Kist van Pierlala. Straatliederen uit het Geheugen van Nederland, geproduceerd door de Koninklijke Bibliotheek in samenwerking met Globe Records (GLO 6057).

Op het symposium zal onder meer aandacht worden besteed aan de collecties van Moormann en Wouters, de geschiedenis van het straatlied, historische straatzangers, nationale liederen, het amusementslied en Het Geheugen van Nederland. Het geheel zal worden opgeluisterd met muzikale bijdragen van diverse artiesten die aan de cd hebben meegewerkt. Om 16.00 uur zal de website met straatliederen worden gepresenteerd door Freek de Jonge en zal tevens het eerste exemplaar worden uitgereikt van de cd De Kist van Pierlala. Deze presentatie zal rechtstreeks via internet worden uitgezonden op de website www.geheugenvannederland.nl en www.kb.nl.