Ingezonden persbericht


Twee tentoonstellingsprojecten met werken van Katja Stuke en Oliver Sieber ter gelegenheid van het 33e Internationale Film Festival Rotterdam.

"Frau Böhm: Unser Film"
foto's van Katja Stuke en Oliver Sieber

met : Klankcollages van Axel Ganz bij filmfragmenten van Bernhard Herrmann

Goethe-Institut Rotterdam, Westersingel 9

23 januari - 8 februari 2004

Opening op 22 januari 2004, 17:00 - 20:00 uur
Gewijzigde openingstijden tijdens het IFFR: ma t/m vr 12:00-19:00 uur, za en zo 12:00-17:00 uur

Katja Stuke en Oliver Sieber, twee kunstenaars uit Düsseldorf tonen fotografische collages rond het thema 'Film'. Het gemeenschappelijke fotoproject "Frau Böhm: Unser Film" is te zien in de ruimtes van het Goethe-Institut Rotterdam.

"Die Böhm" is een vorm van fotografische samenwerking tussen de bevriende kunstenaars Katja Stuke en Oliver Sieber, die de verschillen maar ook de overeenkomsten tussen hun beeldinteresses weerspiegelt. Het is een onconventionele zoektocht om telkens het eigen fotografische denken, buiten traditionele plaatsen en media, te publiceren, over te brengen en te presenteren. De kunstenaars werken onafhankelijk; hun foto's vormen het commentaar en de aanvulling of creëren een nieuw kader voor interpretatie door ze tegenover elkaar te zetten.

"Benieuwd neem ik deel aan de innerlijke dialoog van de 'Böhm'(...). Het zijn verhalenbundels, kort en laconiek voorgedragen, doorspekt met het onverwachte. 'Frau Böhm' beschrijft met weinig metaforen een complexe toedracht en maakt zich een wereld eigen, doet uitspraken over de omstandigheden van deze wereld en de toestand van menselijke existentie.”

Peter Lindhorst, Photonews 3.2003

"Frau Böhm" heeft originele locaties van legendarische Hollywoodfilms opgezocht en gefotografeerd zoals ze er nu uitzien. Op zoek naar de fictie in het reële is bij sommige plekken het spectaculaire in de werkelijkheid nog amper terug te vinden, een aantal locaties zijn niet eens meer toegankelijk. In plaats daarvan doemen associatieve locaties op: hier werd niet gefilmd, toch roepen deze plaatsen herinneringen aan filmscènes op. Zoiets ervaart ook de bezoeker van de tentoonstelling: hij/zij wordt geconfronteerd met zijn/haar eigen verwachtingen en associaties die deze plaatsen zonder meer opwekken. "Die Böhm" wordt "location scout" voor het legendarische maar ook voor het innovatieve.

Contact

Gisa v/d Heijden, Tel.: 010-209 20 75, Fax: 010-209 20 72

Email: heijden@rotterdam.goethe.org