Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
20 januari 2004

Overmatige UV-straling verlaagt weerstand tegen infecties

Onderzoek naar invloed van UV-straling op infecties bij mensen

Dat ultraviolette (UV) straling bij mensen verschillende typen huidkanker kan veroorzaken, is algemeen bekend. Uit het proefschrift van Fabian Termorshuizen blijkt dat blootstelling aan UV nog andere schadelijke gevolgen kan hebben: het zou de weerstand van mensen tegen infectieziekten kunnen verminderen. Zonverbranding blijkt niet alleen een risicofactor voor het ontstaan van huidkanker, maar blijkt ook ongunstig geassocieerd te zijn met bepaalde infecties. Op dit onderzoek promoveert Termorshuizen op vrijdag 23 januari 2004 aan de Faculteit der Gezondheidswetenschapen van de Universiteit Maastricht.

Uit eerdere proefdierstudies is al gebleken dat ultraviolette straling, bij doseringen die geen verbranding veroorzaken, in staat is de weerstand tegen infecties te ondermijnen. Daarnaast is uit experimenteel onderzoek bij mensen gebleken dat UV-straling, ook al bij doseringen die geen zonverbranding veroorzaken, diverse immuunreacties in de huid kan onderdrukken. Echter, het is nog steeds onduidelijk welke invloed UV-straling heeft op de weerstand tegen infecties bij mensen. Bovendien is het vanwege ethische bezwaren niet mogelijk eventuele effecten op de weerstand bij mensen in een laboratorium-setting te onderzoeken. Termorshuizen omzeilde deze kwestie door de relatie tussen het seizoen en persoonlijke UV belasting van mensen in het dagelijkse leven te onderzoeken én het optreden en het beloop van diverse infecties. Op deze manier ging hij na of er aanwijzingen zijn dat niet-experimentele alledaagse blootstelling aan UV-straling in zonlicht ongunstige gevolgen kan hebben voor infecties bij mensen.

Termorshuizen onderzocht dit voor een aantal verschillende soorten infecties waaronder het herpesvirus, HIV, bacteriële huidinfecties, infecties van de hoge luchtwegen en het humane papilloma virus (een virus dat zeer frequent voorkomt in huid en slijmvliezen en zich nestelt in de bovenste cel-lagen. Bepaalde typen veroorzaken wratten, andere doen in eerste instantie niks, maar worden verdacht van een rol bij ontstaan van huidkanker). Daarnaast onderzocht hij eveneens of UV-straling van invloed is op de effectiviteit van preventieve vaccinaties. Op de ziekteprogressie bij HIV en de effectiviteit van vaccinaties werden slechts marginale effecten van blootstelling aan zonlicht gevonden. Herpesinfecties bleken verhoogd voor te komen in het zonnige seizoen bij een groep niertransplantatie-patienten. Voor bacteriële huidinfecties, symptomen wijzend op infecties van de luchtwegen, en dragerschap met het humane papilloma virus werden ongunstige associaties met gerapporteerde zonverbranding gevonden. Zonlichtblootstelling op zich, dus zonder optreden van zonverbranding, leek daarentegen eerder met een gunstig effect op diverse infecties bij mensen gepaard te gaan. Al met al blijkt blootstelling aan ultraviolette straling, zoals in zonlicht voorkomt, bij mensen alleen ongunstige gevolgen te hebben voor de weerstand tegen infecties wanneer het doseringen betreft die zonverbranding veroorzaken.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u terecht bij Fabian Termorshuizen, e-mail FTermorshuizen@cs.com of ftermorshuizen@gggd.amsterdam.nl. De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043-3882044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail pers@bu.unimaas.nl. De persberichten van de Universiteit Maastricht staan op internet: http://www.pers.unimaas.nl/