Gemeente Ede

nummer 14 / Ede, 21 januari 2004

Brede school in Ede

`School en Partners' van start in Veldhuizen

Op 23 januari 2004 zal wethouder Jonker het startsein geven voor het project `School & Partners Veldhuizen'. De Dillenburg en El Inkade gaan als eerste scholen in Veldhuizen opereren als `Brede School'. Beide scholen hebben samen met partners op het gebied van welzijn, sport, cultuur en zorg een (naschools) activiteitenprogramma opgesteld. Activiteiten zijn bijvoorbeeld koken met kids, theaterproject, circusproject, computercursus, huiswerkbegeleiding, een leesproject en dergelijke.

De ouders worden volop bij de ontwikkeling betrokken; zo zijn er inloopochtenden voor ouders en wordt er één keer per maand een themaochtend gehouden. Ook worden de ouders gevraagd als mede-begeleiders bij activiteiten.

De Brede School gaat in Ede door het leven onder de naam `School & partners'. De partners in Veldhuizen zijn o.a. Welstede, buurtcentrum Veldhuizen, Steunpunt 0-6 jaar, Hulpverlening Midden Gelderland, Kruiswerk West Veluwe, Maatschappelijk werk Veluwe, scholenconsulenten, Sportservice en Cultura.

Het project `School & Partners Veldhuizen' is onderdeel van het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (SOE). Het uitgangspunt van School & Partners in de wijk Veldhuizen is het bieden van ontwikkelingskansen aan alle kinderen in de wijk. Kinderen die (dreigen) achter te blijven in hun ontwikkeling krijgen daarbij extra aandacht. Een belangrijk aandachtspunt hierbij is het betrekken van de ouders/verzorgers.

Er is bewust gekozen voor een groeimodel. Er wordt daarom van start gegaan met twee pilotscholen, De Dillenburg en El Inkade. Het uitgangspunt is niet een gezamenlijk accommodatie, maar een activiteitenaanbod. Wel worden de activiteiten zoveel mogelijk op de school of op andere locatie in de wijk aangeboden.

Op 23 januari is er in sporthal De Peppel een feestelijke opening van School & Partners. Hiervoor zijn de kinderen en ouders van de beide pilotscholen, de partners en de gemeente uitgenodigd. De middag zal geopend worden door wethouder Jonker. Daarna komt er een goochelaar. De rest van de middag staat in het teken van het `proeven' aan verschillende activiteiten. Kinderen kunnen schilderen, zich laten schminken, poffertjes bakken enz. Ook zijn er verschillende sportactiviteiten. Op deze manier kunnen de kinderen alvast kennis maken voor de activiteiten waar ze zich voor op kunnen geven. Ook krijgen de ouders een beter beeld van wat er allemaal te gebeuren staat.