NEDERLANDS SPOORWEGMUSEUM

Burgemeester Utrecht slaat eerste paal nieuw Spoorwegmuseum

Op vrijdag 23 januari slaat mevr. mr. A.H. Brouwer-Korf, burgemeester van Utrecht, de eerste paal van het nieuwe Spoorwegmuseum. Na vier maanden van slopen en saneren is het terrein helemaal in gereedheid gebracht voor de bouw van een gloednieuw museum.

Nieuw museum
Het Spoorwegmuseum maakt zich op voor een ingrijpende metamorfose waarin attractie en educatie hand in hand gaan. Het nieuwe museum, een gebouw van 10.500 m2 omgeven door een spoortuin met draaischijf en kindertrein, wordt gebouwd op het oude rangeerterrein achter het Maliebaanstation. Het Maliebaanstation zelf wordt in oude luister hersteld (1874), compleet met marmeren vloeren, kroonluchters en koninklijke wachtkamer, en zal straks de poort vormen naar het nieuwe museum.

Unieke bouwmethode
Voor de bouw van het nieuwe museum wordt een unieke bouwmethode toegepast. Het gebouw is, zowel interieur als exterieur, 3D gemodelleerd. Hierdoor kan de opdrachtgever virtueel door het museum lopen en deze real time ervaren. Deze methode, de Regiplan(r) Methode genaamd, is ontwikkeld door 3D BluePrint Technologies B.V in Amsterdam. Een groot voordeel van de methode is dat knelpunten in een heel vroeg stadium worden gesignaleerd en opgelost waardoor substantiële besparingen zijn gerealiseerd. Zo is de bouwtijd van het museum gereduceerd van 14 naar 9 maanden en ondanks dat het gebouw een stuk groter wordt dan oorspronkelijk was gepland, valt de aanbestedingssom keurig binnen het beschikbare budget. Het Spoorwegmuseum heeft met deze bouwmethode een primeur in Nederland!

De architecten
Architectuurstudio ARC2 is verantwoordelijk voor het ontwerp van het nieuwe gebouw. Het museum wordt gebouwd als een moderne variant van de negentiende-eeuwse spoorwerkplaats. Een industriële kathedraal van staal en glas ingevuld met metselwerk. In de werkplaats komen drie grote studios die dwars door het dak heen steken: drie werelden die straks, in attractievorm, de hoogtepunten van de spoorgeschiedenis presenteren.

Het hele bouwtraject zal anderhalf jaar in beslag nemen. De opening van het nieuwe Spoorwegmuseum is voorzien in het voorjaar van 2005.

Voor meer informatie, interviews of reportages, neem contact op met de afdeling Communicatie, 0302306259/ communicatie@spoorwegmuseum.nl www.spoorwegmuseum.nl

22 jan 04 13:09