Ingezonden persbericht


Meer informatie: 06 20312281

Persbericht

Extreemrechtse demonstratie in Den Haag

Vrijdag 23 januari aanstaande vindt er een extreemrechtse demonstratie plaats in Den Haag. De demonstratie, voor meer gezag en minder geweld, wordt georganiseerd door Jong Rechts (JR). AFA (Anti Fascistische Actie) vind dat JR de moord op het Terra College misbruikt als aanleiding om hun racistische praatjes de wereld in te helpen.

JR is de jongerenafdeling van de extreemrechtse politieke partij Nieuw Rechts. Drijvende kracht achter Nieuw Rechts (NR) is Michiel Smit. Na zijn vertrek uit Leefbaar Rotterdam heeft Smit deze extreemrechtse partij opgericht. NR is voor een moskeestop, voor de invoering van de doodstraf en voor een allochtonenstop. Daarnaast onderhoudt NR nauwe contacten met andere extreemrechtse partijen. Zo zit de partij samen met de Nieuwe Nationale Partij (NNP) in het comité 'Allochtonenstop nu' en voeren zij samen actie voor de doodstraf voor pedofielen. De NNP is de opvolger van de in 1998 door justitie verboden neofascistische partij CP'86. Smit is een bewonderaar het extreemrechtse Vlaams Blok en diens partijleider Philip de Winter. De twee partijleiders hebben onlangs werkbezoeken bij elkaar afgelegd.

Anti Fascistische Actie (AFA) betreurt de moord op het Terra College, maar vindt dat NR de situatie misbruikt om hun racistische politiek kenbaar te maken. NR stelt dat "de moord illustratief is voor het algemene gebrek aan respect onder vreemdelingen voor het gezag van de docent, en de integriteit van de persoon in het bijzonder." Het is volgens deze extreemrechtse partij "algemeen bekend dat vooral Turkse, Marokkaanse en Antilliaanse jongeren een zeer lage geweldsdrempel hebben." Deze redeneringen zijn ronduit racistisch en generaliserend. NR is met zulke standpunten verantwoordelijk voor polarisering tussen verschillende groepen binnen de maatschappij. Daarom vindt AFA het onwenselijk dat NR zich in de discussie rondom de moord op het Terra College mengt. NR gebruikt de situatie om af te geven op de multicultuur. Volgens hen "dient er op school een strakke handhaving van de Nederlandse normen en waarden plaats te vinden." Ze stelt hiermee dat de zogenaamde Nederlandse normen en waarden boven andere normen en waarden zouden staan. Deze redenering gaat uit van extreem-nationalisme en ongelijkheid van mensen. De gebeurtenis op de school in Den Haag is koren op de molen van racisten en tegenstanders van de multicultuur. Nieuw Rechts maakt hier door middel van deze demonstratie dan ook gretig gebruik van.

Racisme is geen oplossing, racisme is een misdaad.

---------------------------einde persbericht------------------------------

AFA Landelijk Secretariaat
Postbus 224
2300 AE Leiden
(071) 5135606
06 20312281
www.afanederland.org
info@afanederland.org
Giro: 9474245 AFA, Leiden