Universiteit Maastricht

Universiteit Maastricht
Persbericht
22 Januari 2004

Inaugurele rede prof. Ellen Vos (Hoogleraar Europees Recht) Risicomanagement in de EU: een vertrouwenskwestie

In de afgelopen jaren heeft een aantal voedselschandalen, zoals de BSE-crisis in 1996, er toe bijgedragen dat het vertrouwen van de bevolking in de Europese Unie (EU) is afgenomen. Het werd duidelijk dat de EU tekort schiet in haar beleid omtrent het beheersen van risico's. Hier ligt een taak voor juristen: zij dienen de institutionele structuren van de EU die vorm geven aan een innovatieve omgang met voedselveiligheid, en risico in het algemeen, opnieuw te modelleren. Dit beweert dr. Ellen Vos in haar inaugurele rede "Overcoming the Crisis of Confidence: Risk Regulation in an Enlarged European Union". Deze spreekt zij uit ter gelegenheid van haar benoeming tot hoogleraar Europees Recht aan de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Universiteit Maastricht (UM) op vrijdag 23 januari 2004.

Prof. Ellen Vos zal als hoogleraar onderzoek gaan doen naar risicomanagement binnen de EU. Dit is een complexe kwestie. De BSE-crisis is een klassiek voorbeeld van onzekerheid in wetenschap en de complexe en vitale relatie tussen wetenschap en samenleving waar bij risicomanagement rekening mee moet worden gehouden. Enerzijds vertrouwen beleidsmakers meer en meer op de wetenschap voor het nemen van beslissingen en het maken van beleid over bijvoorbeeld de vraag of het veilig is om gekweekte zalm te eten. Anderzijds raakt het steeds meer aanvaard dat wetenschappers nooit honderd procent zekerheid kunnen verschaffen en dat uit verschillende valide onderzoeken verschillende antwoorden op deze vraag kunnen rollen. Hoe kan de EU dan nog het vertrouwen van burgers behouden en de eventuele risico's van in dit geval het eten van gekweekte zalm beheersen? Hoe complex dit soort vragen is komt pas goed tot uiting wanneer de op handen zijnde uitbreiding van de EU aan bod komt. De producten uit deze landen voldoen niet allemaal aan de Europese regelgeving die er omtrent voedsel bestaat, anderzijds is een belangrijk principe van de EU de vrijheid van verkeer van goederen. Vos zal zich de komende jaren op deze vragen gaan toeleggen.

De nieuwe hoogleraar is geen onbekende waar het dit soort complexe juridische kwesties die binnen de EU spelen betreft. Ze haalde haar Ph.D. in rechten aan het European University Institute in Florence in 1997, en was tot 1998 een Marie Curie fellow van het Zentrum für Europäische Rechtspolitik te Bremen. Tegenwoordig is ze onder andere lid van de redactieraad van het Maastricht Journal of European and Comparative Law. Sinds september 2001 is ze co-directeur van de post-doctorale (LL.M.) opleiding Magister Iuris Communis van de UM. Zij publiceerde onder andere over EU recht, vrij verkeer van goederen, marktintegratie en risicoregulering.

Noot voor de pers
De inaugurele rede van prof. dr. E. Vos vindt plaats op vrijdag 23 januari, om 16.30 uur in de aula van de Universiteit Maastricht, Minderbroedersberg 4-6.
Voor meer informatie kunt u terecht bij prof. dr. Ellen Vos, tel 043-388 3124, e-mail E.Vos@IR.unimaas.nl
De afdeling Communicatie van de UM is bereikbaar via 043-388 2044. Voor urgente zaken buiten kantooruren: 06 4602 4992, e-mail pers@bu.unimaas.nl