Digitale Gemeente Houten

Met de gemeente naar Duitse windmolens kijken

vrijdag 23 januari 2004 - Door: Anouk Siegenbeek

In reactie op het protest tegen de plaatsing van windmolens langs het Amsterdam-Rijnkanaal neemt de gemeente Houten een aantal inwoners zaterdag mee op excursie naar het Duitse Bentheim om windmolens te bekijken.

Het doel van de gemeente is de bewoners en raadsleden ervan te overtuigen dat turbines van 100 meter ashoogte best in Houten kunnen worden neergezet.

Er is al enige tijd onrust onder de bewoners van de Veerwagenweg en de Heemsteedseweg in Houten vanwege de geplande windmolens in de buurt van hun huizen.
De gemeente Houten is namelijk bezig met de ontwikkeling van drie windmolens tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en bedrijventerrein De Meerpaal.
De milieuvergunning is aangevraagd; naar verwachting is de ontwerpvergunning eind maart klaar. Daarnaast wil de provincie Utrecht nog eens zestien windmolens bouwen langs het kanaal in Houten en Wijk bij Duurstede: acht molens op Houtens grondgebied bij t Goy en acht tussen de Prinses Irenesluis en de Goyerbrug in de gemeente Wijk bij Duurstede.

De bewoners van het gebied zijn het niet eens met de opmerking van wethouder W. de Jong dat er minder protest in Houten zou zijn dan in Cothen en Wijk bij Duurstede. Dat er niet zo veel protest is, komt alleen doordat het gebied minder dicht bebouwd is en er dus minder mensen mee te maken krijgen dan in Wijk, aldus de bewoners. Bovendien waren er volgens hen maar weinig mensen op de hoogte van de inspraakavond.

Om meer duidelijkheid te geven aan de vorm en de manier waarom de windmolens in het landschap staan, worden betrokken bewoners en raadsleden zaterdag door de Gemeente Houten in Bentheim geïnformeerd over technische gegevens en praktijkvoorbeelden.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2004 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).