Openbaar Ministerie

Leeuwarden, 23 januari 2004

Onderzoek zaak Steggerda afgerond

De politie Fryslân heeft het onderzoek in de zaak Steggerda afgerond. De drie jongemannen uit Assen (17 jaar en twee keer 18 jaar), die op 7 december jl. zijn aangehouden op verdenking van een overval op een woning in Steggerda c.q. bankkantoor in Oldeberkoop, hebben inmiddels alledrie een bekentenis afgelegd.
Zij worden ook verdacht van een overval op een filiaal van de EDAH in Assen op 25 augustus jl. De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft de voorlopige hechtenis van de drie mannen woensdag 14 januari jl. met dertig dagen verlengd.

De politie heeft daarnaast nog twee jongemannen aangehouden, die ervan worden verdacht het brein achter de overval op 7 december te zijn. Het gaat om een jongeman van 25 jaar uit Groningen, die op 12 januari jl. is aangehouden, en om een jongeman van 23 jaar, eveneens uit Groningen, die op 19 januari jl. is aangehouden. De raadkamer van de rechtbank Leeuwarden heeft woensdag 21 januari jl. besloten om de voorlopige hechtenis van de 25-jarige verdachte met 30 dagen te verlengen.
De 23-jarige verdachte is gisteren door de rechter-commissaris van de rechtbank Leeuwarden voor tien dagen in bewaring gesteld. Beide verdachten zitten nog in de beperkingen.

De twee jongemannen uit Groningen worden er daarnaast van verdacht dat zij in maart 2003, samen met de drie mannen uit Assen, een drietal winkelinbraken in Assen hebben gepleegd.
De drie jongemannen uit Assen zijn daar reeds voor veroordeeld.

De politie Fryslân kan niet bewijzen dat de jongemannen verantwoordelijk zijn voor de overval op een inwoner van Steggerda op 6 november jl. en de overval d.d. 29 september jl. op een medewerkster van een platenzaak uit Assen, die geld zou storten bij een plaatselijke bank.
Deze laatste zaak wordt weer overgedragen aan de politie Drenthe.