Praktijkonderzoek Veehouderij

Ruimte voor de koe

PraktijkBoek 34

Veel oudere ligboxenstallen, gebouwd in de loop van de jaren zeventig en tachtig, voldoen volgens de huidige inzichten niet meer aan de behoeften van de hedendaagse melkkoe. Deze stallen zijn toe aan een renovatie. Zowel bij renovatie als bij nieuwbouw is het belangrijk om rekening te houden met de nieuwe inzichten omtrent dierwelzijn. Tegenwoordig worden aan dierwelzijn meer eisen gesteld dan in het verleden. Afnemers stellen in de onderhandelingen met de zuivelondernemingen steeds vaker vragen over het welzijn van melkvee. Bovendien krijgt dierwelzijn in de maatschappij in het algemeen meer aandacht. Belangrijk is ook dat een optimaal welzijn van het melkvee de productie ten goede komt (hogere opbrengsten!) en de uitval beperkt (terugdringen van kosten!).
Tegen deze achtergrond gaf de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) aan Divisie Praktijkonderzoek van de Animal Sciences Group, opdracht voor het maken van deze brochure.

Het blijkt dat melkveehouders in de praktijk veel vragen hebben over maatregelen waarmee zij het welzijn van opgestalde koeien kunnen verbeteren. Vanuit het onderzoek is hier inmiddels veel over bekend. Bij de opzet van de brochure is als uitgangspunt gekozen dat dieren zich niet hoeven aan te passen aan hun houderijsysteem, maar dat het systeem wordt aangepast aan de biologische behoeften van de dieren. De brochure is gebaseerd op het houden van Holstein-koeien in een ligboxenstal. Andere stalsystemen zullen beknopt worden behandeld. Zowel voor nieuwbouw als verbouw worden mogelijkheden aangegeven om stallen welzijnsvriendelijk in te richten. De adviezen geven een doorkijk naar de stal van de toekomst.
De brochure geeft geen uitgewerkte oplossingen. Het is bedoeld om de melkveehouder die geïnteresseerd is, aan het denken te zetten over de belangrijkste onderwerpen en daarbij nuttige en praktische adviezen te geven.

Wilt u het hele praktijkboek lezen? Dat kan. Bestel praktijkboek 34 hier voor de prijs van EUR 9.43 (excl BTW) .

Rundvee praktijkboek 34: Ruimte voor de koe - 2004 - 40 pagina's

Oudste praktijkboek Vorige praktijkboek Overzicht alle praktijkboeken
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 23-01-2004 10:07.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl