Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 januari 2004


Vragen van de leden Bussemaker en Hamer (PvdA) aan de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen


1. Bent u bekend met de brochure "ID-banen in het onderwijs" die op de website van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschappen staat vermeld ?


2. In hoeverre is deze brochure nog actueel en hoe verhoudt deze brochure van augustus 2000, waarvan het ministerie van OC&W klaarblijkelijk nog steeds gebruikmaakt, zich tot de huidige regelgeving, in het bijzonder ten aanzien van de Wet werk en bijstand? Bent u van mening dat het ministerie van OC&W de scholen verkeerde informatie (heeft) verschaft?


3. Bent u van mening dat er, ondanks de korte periode tussen publicatie van de brochure en de bezuinigingen op ID-banen in het onderwijs, er een meerjarig vooruitzicht op stabiliteit is geboden, zoals in de brochure wordt beloofd ? Bent u daarnaast van mening dat er adequate overgangsmaatregelen zijn genomen?


4. Bent u op de hoogte van de toezegging dat bij een eventuele wijziging of beëindiging van het Besluit ID-banen de financiering gewoon door zal gaan, zolang aan de criteria van de baan wordt voldaan? Wordt er nog steeds aan deze toezegging voldaan?


5. Bent u, net zoals nadrukkelijk in de brochure staat vermeld, van mening dat schoolbesturen niet mogen worden geconfronteerd met de financiële lasten van het afschaffen of veranderen van de regeling?


6. Zijn u gevallen bekend van scholen die wel worden geconfronteerd met financiële lasten als gevolg van wijzigingen in het beleid? Hoe wordt hiermee omgegaan?


7. Wat adviseert u scholen die met deze problematiek worden geconfronteerd, zoals wij bijvoorbeeld hebben vernomen van een school uit Gouda? Zijn u andere gevallen bekend die door deze foutieve voorlichting vanuit het ministerie van OC&W in de problemen zijn gekomen?


8. Hoeveel banen zijn ondertussen in het kader van de 10.000 regeling in het onderwijs geregulariseerd?


Zie www.minocw.nl/arbeidsvoorwaarden/brochure4


In de brochure staat "dat het Besluit ID-banen is opgenomen in de meerjarenramingen van het kabinet. Dit biedt een meerjarig


vooruitzicht op stabiliteit, maar het verplicht de overheid ook om bij eventuele wijziging of beëindiging van de regeling een


adequate overgangsregeling te treffen (paragraaf 1.5.3)".