Partij van de Arbeid


Den Haag, 23 januari 2004


Vragen van het lid Tjon-A-Ten (PvdA) aan de minister van Buitenlandse zaken en Ontwikkelingssamenwerking


1. Bent u op de hoogte van het feit dat Bruce Harris op 22 januari 2004 moest voorkomen voor een strafrechtbank in Guatemala?


2. Hoe beoordeelt u het feit dat in het Guatemalteekse rechtssysteem smaad wordt beschouwd als een crimineel misdrijf en kan worden bestraft met een celstraf van maximaal 5 jaar?


3. Bent u van mening dat de rechtszaak tegen Harris deel uitmaakt van de tijdens haar werkbezoek van september jl. door de minister van Ontwikkelingssamenwerking geconstateerde bedreigingen en intimidatie van mensenrechtenactivisten?


4. In hoeverre dient naar uw mening de vervolging van Harris te worden gezien als een obstructie van het onderzoek naar het netwerk van illegale adopties in Guatemala?


5. Bent u van plan uw zorgen via de daarvoor geëigende kanalen over te dragen aan de Guatemalteekse autoriteiten? Zo ja, op welke wijze?


6. Welke actie bent u van plan in EU-verband te ondernemen, mede gezien het feit dat de EU zowel in diplomatieke als financiële zin een belangrijke bijdrage levert aan het vredesproces in Guatemala?


Human Rights Watch, "Guatemala"Defamation Trila Violates Right to Free Expression" http://hrw.org/english/docs/2004/01/21/guatem6968.htm