BouwNed


Clustering opdrachten zet Zeeuwse bouwbedrijven buitenspel

22/1/2004

Gemeenten in Zeeland kiezen in toenemende mate voor clustering van bouwopdrachten. Regionale bouwbedrijven krijgen zo steeds minder kans om opdrachten te verwerven. Werkgelegenheid en economische ontwikkeling in Zeeland lopen hierdoor gevaar. Tijdens het regionale congres Bouwen aan de toekomst, op 23 januari in Rilland Bath, vraagt BouwNed de aandacht voor dit probleem.

We vragen met nadruk niet om een voorkeursbehandeling, maar willen een reële kans om mee te dingen naar het werk, zo stelt ir. C. Flipse, voorzitter van BouwNed afdeling Zeeland. Gemeenten clusteren meerdere kleinere opdrachten tot één grote, terwijl de noodzaak daarvan niet altijd duidelijk is. Op deze manier worden er onnodig barrières opgeworpen voor kleinere bedrijven om mee te doen. We gaan graag de concurrentie aan, maar dan met gelijke kansen voor iedereen. Bovendien kennen lokale bouwers de plaatselijke omstandigheden en hebben kennis van de lokale markt. Dan kan voor opdrachtgevers een voordeel zijn.

De toestand in de bouw in Zeeland is zorgwekkend. Er worden te weinig huizen gebouwd om aan de vraag te voldoen en mede als gevolg daarvan zijn de prijzen sterk opgelopen. In de periode 2000-2003 daalde het aantal gerealiseerde nieuwe woningen met 50 procent ten opzichte van de jaren daarvoor, terwijl de prijzen van koopwoningen stegen met 40 procent, de hoogste stijging van alle provincies. Reden voor de afdeling Zeeland van BouwNed om een beleidsagenda voor de bouw op te stellen, die is verwerkt in een speciale brochure. Op het congres zal de brochure officieel worden gepresenteerd.

Tijdens het congres zullen twee prominente sprekers een inleiding houden. Prof. dr. ir. H. de Ridder, hoogleraar aan de TU Delft, bijt de spits af met een inleiding onder het motto Het Nieuwe Bouwen. Hij zal het huidige bouwproces analyseren en een alternatieve aanpak schetsen, die aan goedkoper bouwen een bijdrage levert. Vervolgens zal de Zeeuwse gedeputeerde drs. H. van Waveren een inleiding verzorgen over de actuele situatie op de Zeeuwse woningmarkt en de bouwmogelijkheden in Zeeland schetsen. De middag wordt afgesloten met een forumdiscussie, waaraan naast de beide inleiders ook de heer ing. G. de Jonge, regionaal bestuurslid van BouwNed, deelneemt.

Meer informatie
drs H. Heutink, Externe Communicatie, telefoonnummer 0182 693 719 / 06 138 53 153