Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Ouders denken vaker na over schadelijke media-effecten sinds komst van Kijkwijzer

Kijkwijzer helpt meer bewust opvoeden

Utrecht, 22 januari 2004 Sinds de introductie van Kijkwijzer staat 40 procent van de ouders vaker stil bij de mogelijke negatieve effecten van televisieprogrammas, films, videos en computerspelletjes op hun kinderen dan voorheen. Dat blijkt uit een door Bureau Intomart uitgevoerd internetonderzoek onder bijna 800 ouders met kinderen van vier tot achttien jaar. Er zijn geen ouders die sinds de komst van Kijkwijzer minder vaak nadenken over de schadelijkheid van geweld, angst, seks en grof taalgebruik in de media.

Kijkwijzer vaak gebruikt
Het onderzoek dat vandaag gepubliceerd is op de website van het NIZW Expertisecentrum Jeugd & Media, toont ook aan dat 89 procent van de ouders bekend is met het voorlichtingssysteem en dat 70 procent van de ouders het regelmatig tot vaak of geregeld gebruikt. De uitkomsten zijn in lijn met het officiële evaluatieonderzoek op basis waarvan de Tweede Kamer eind vorig jaar constateerde dat Kijkwijzer een succesvol voorlichtingssysteem is. Dat onderzoek werd gehouden onder ouders van kinderen van acht tot zestien jaar.

Kijkwijzer meest belangrijk bij tien- en elfjarigen Kijkwijzer wordt het vaakst gebruikt door ouders van kinderen in de basisschoolleeftijd: de vier tot twaalfjarigen. Vooral ouders van tien- en elf-jarige kinderen maken zeer regelmatig gebruik van de leeftijdclassificaties en pictogrammen die duiden op een ongeschikte inhoud. Bij oudere kinderen neemt het belang van Kijkwijzer voor ouders gestaag af. Desalniettemin laat zelfs een groot deel van de ouders van achttienjarige kinderen bij hun keuze voor het media-aanbod de Kijkwijzerclassificatie meewegen.

Lager opgeleide ouders meest gebaat bij Kijkwijzer Tussen vaders en moeders zijn geen verschillen in de bekendheid en het gebruik van Kijkwijzer. Er is wel een klein onderscheid tussen ouders van verschillende opleidingsniveaus academisch opgeleide ouders maken wat minder vaak gebruik van het voorlichtingssysteem.

Expertisecentrum
Het Expertisecentrum Jeugd & Media van het Nederlands Instituut voor Zorg en welzijn / NIZW wil onder andere via onderzoek de discussie over de kwaliteit van het jeugdtelevisieaanbod bevorderen.

Rapport
Het rapport Kijkwijzer; belangrijke steun voor ouders is te vinden op de website www.jeugdenmedia.nl.