Gemeente Haarlem


23 januari 2004
Julia de Jong
023-5114903
14/2004
Gemeente Haarlem, sector Stadsbeheer

Persbericht


Datum
Informatie bij
Telefoon
Nummer
RIJK KENT HAARLEM EN RIJNLAND SUBSIDIE TOE VOOR BAGGERWERKEN

Het Rijk heeft de gemeente Haarlem en het hoogheemraadschap van Rijnland een aanzienlijke subsidie toegekend van ruim 7 miljoen euro voor het baggeren van de Haarlemse wateren. In nauwe samenwerking gaan Rijnland en de gemeente Haarlem de grootschalige baggerwerkzaamheden uitvoeren. De werkzaamheden zijn noodzakelijk om het water toegankelijk te houden voor de beroeps- en recreatievaart. Ook zorgt het voor schoner en daarmee gezonder water in de stad. Bovendien verbetert het baggeren de waterafvoer, waardoor de kans op mogelijke wateroverlast afneemt. De werkzaamheden gaan naar verwachting deze zomer, na de bouwvak, van start.

Haarlem heeft in 1997 een Baggerbeleidsplan opgesteld. Aansluitend op dit plan is in 2002 een actualisatie uitgevoerd om de totale baggerproblematiek in Haarlem in kaart te brengen. Deze actualisatie en het Baggerprogramma van Rijnland hebben geleid tot een gezamenlijk voorstel voor de uitvoering van een groot baggerwerk. Op 1 mei 2003 is een rijkssubsidie aangevraagd op basis van door Haarlem en Rijnland gezamenlijk beschikbaar gestelde budgetten van E 14.513.000. Conform de aanvraag heeft op 16 december jl. het Rijk een subsidie verleend van
E 7.158.690. Ruud Grondel (wethouder Milieu van Haarlem) en Jan van Klaveren
(hoogheemraad van Rijnland): "wij zijn bijzonder verheugd dat deze subsidie nu is toegekend. De baggerwerkzaamheden zorgen voor een belangrijke verbetering van de aan- en afvoermogelijkheden van het water. Zo'n inhaalslag is ook hard nodig. Het is winst voor de gebruikers van het water en het is winst voor het water zelf. De kwaliteit van het water zal toenemen, en dat is goed voor het milieu. Na de zomer kan er gestart worden met de baggerwerken. Aan de slag!"

Volgens de huidige planning kan na de bouwvak gestart worden met de baggerwerken. Het betreft een omvangrijke operatie die minimaal een jaar in beslag gaat nemen. Op dit moment is een adviesbureau bezig met de voorbereiding van de baggerwerkzaamheden. Een gedegen voorbereiding is noodzakelijk om de stad gedurende de werkzaamheden bereikbaar te houden en eventuele overlast tot een minimum te beperken. Daarom vindt afstemming plaats met andere civieltechnische werken in Haarlem, zoals de aanpak van wegen, bruggen en kademuren. Ook wordt rekening gehouden met culturele en maatschappelijke activiteiten op en naast het water. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan ligplaatsen van pleziervaartuigen en woonboten in wateren waar gebaggerd wordt. Uiteraard worden ook ecologische aspecten in de planning meegenomen. Er wordt bovendien gewerkt aan een website, waarop straks actuele informatie te vinden is over de voortgang van de baggerwerken.

De watergangen die gebaggerd worden, zijn:
Zuider Buiten en Binnen Spaarne van Ringvaart tot de Prinsenbrug
Jan Gijzenvaart van station Santpoort Zuid tot Noorder Buiten Spaarne
De Delft van Kleverlaan tot oprit Santpoort Noord bij Delftplein
De drie stadsgrachten: Klopper- en Schotersingel, Nieuwe Gracht, Kamper- en Gasthuis- en Raamsingel
Leidsevaart van Edisonbrug (Eindenhoutstraat) tot Raaksbrug en Kinderhuissingel van Zijlbrug tot Schotersingel
Brouwersvaart van Leidsevaart tot aan Bloemendaal
Garenkokersvaart
Omgelegde Houtvaart, Houtvaart, Marcelisvaart en Zanderijvaart
Zomervaart en Fuikvaart
Munterslaantje
Wateren rondom Noorder Begraafplaats en Van der Aartsportpark


---- --