CDA

23-01-04
Europees Parlement spoort Commissie aan tot effectentoetsing

CDA-Europarlementariër Bert Doorn wil 25 % minder administratieve lasten voor het bedrijfsleven.

'De Europese wetgever moet zich meer bewust worden van de administratieve lasten die Europese regelgeving met zich meebrengt', aldus Doorn. 'Zowel voor burger als bedrijf, met name met het oog op de Lissabonstrategie, is het essentieel dat het niveau van de administratieve lasten in Europa wordt gereduceerd, effectentoetsing speelt hierin een onmisbare rol.' Volgens de laatste cijfers belopen de totale administratieve lasten in Nederland 17 miljard. Een groot deel van deze lasten komen op conto van nationale regelgeving, maar een ander deel is het gevolg van Europese regels.

Een effectentoetsing komt neer op het in kaart brengen van de gevolgen van te implementeren wetgeving voor de samenleving, het milieu en de economie en de beleidsalternatieven die de wetgever tegen deze achtergrond ter beschikking staan. Doorn, woordvoerder interne markt CDA/EVP in het Europees Parlement, organiseert donderdag 22 januari een hearing in het Europees Parlement over effectentoetsing. Hiervoor zijn experts uitgenodigd die de Juridische Commissie van het Europees Parlement zullen informeren over de stand van zaken van effectentoetsing in Europa. In februari zal Bert Doorn een rapport presenteren waarin concrete voorstellen worden gedaan hoe een effectentoetsing op Europees niveau eruit zou moeten zien.

In dit rapport pleit Doorn onder meer voor de introductie van een onafhankelijke audit die ambtenaren assisteert en controleert bij het evalueren van regelgeving op administratieve lasten. Momenteel ontbreekt een dergelijke onafhankelijke audit bij de Europese Commissie. Ieder wetgevingsvoorstel van de Commissie zal in de toekomst vergezeld moeten gaan van een duidelijk kostenplaatje.

Het bestaande bureau ten dienste van de Europese Commissie kent nu nog opstartproblemen en moet beter gaan werken. Daarnaast moet het Europees Parlement een eigen bureau krijgen om de effecten van haar amendementen door te rekenen. En tenslotte wordt ook de Raad verantwoordelijk voor zijn eigen berekeningen. Alle drie de 'rekenkamers' moeten nog dit jaar tot stand komen en dezelfde methodiek gaan gebruiken. De basis hiervoor vormt een interinstitutioneel akkoord tussen Raad, Parlement en Commissie.

Voor meer informatie

Eduard Slootweg, persvoorlichter, tel. + 32 475 721 280

Bert Doorn, Europarlementariër, tel. +32 2 284 55 43 of +31 6 50 25 49 34