CDA

23-01-04
Staatssecretaris Van Gennip start met aanpak tegenstrijdige regels

Onder leiding van Staatssecretaris Karien van Gennip van Economische Zaken zijn vertegenwoordigers van ministeries, gemeenten, inspecties, brandweer, arbodiensten en ondernemers gestart met de aanpak van tegenstrijdige regelgeving.

In de sectoren Bouw, Metaal, Horeca, Recreatie en Voedseldetailhandel zullen de komende maanden in vijf gemeenten of regios oplossingen aangedragen worden om regels voor ondernemers die tegenstrijdig zijn weg te nemen. De resultaten van deze werkgroepen worden de komende jaren verder uit gerold in de andere gemeentes en over andere sectoren.

Staatssecretaris Van Gennip: 'Het is van groot belang dat we het ondernemerschap in ons land stimuleren. Tegenstrijdige regels kunnen een barrière voor succesvol ondernemerschap vormen. En het is aan niemand uit te leggen dat de ene overheidsdienst iets voorschrijft terwijl de andere overheidsdienst juist het tegenovergestelde van de ondernemer vraagt. Een treffend voorbeeld hiervan is dat de Keuringsdienst van Waren vanwege de voedselveiligheid van een horeca-instelling egale tegels in de keuken eist, terwijl de Arbeidsinspectie vanwege het uitglij-gevaar geribbelde tegels voorschrijft. Zo hebben we enkele honderden voorbeelden gevonden. Het is nu tijd voor actie en oplossingen.'

Het Meldpunt tegenstrijdige regels, dat in mei 2003 door het Ministerie van Economische Zaken samen met MKB Nederland is opgezet, heeft geresulteerd in melding van 800 knelpunten door ondernemers. De meldingen hebben vooral betrekking op regelgeving rond arbeidsomstandigheden, brandveiligheid, voedselveiligheid, milieukwaliteit, natuurbeheer, bouw en ruimtelijke ordening. Deze meldingen vormen de basis voor de aanpak die nu in gang is gezet om de knelpunten voor ondernemers als gevolg van tegenstrijdige regelgeving op te lossen. De betrokken convenantpartijen zijn vertegenwoordigers van het de ministeries van VWS, SZW, VROM, BZK, OCW en Economische Zaken, MKB-Nederland en VNO-NCW.