KNWV

23/1/2004
TOPZEILEN - Zeilster Klaartje Zuiderbaan stapt in Yngling voor Olympische uitdaging

Zeilster Klaartje Zuiderbaan stapt in Yngling voor Olympische
uitdaging
Klaartje Zuiderbaan is terug op het water. De zeilster, die in 2001/2002 deelnam aan de Volvo Ocean Race, verruilde haar vaste baan voor opnieuw een carrière in het zeilen. Sinds januari is ze de nieuwe middenvrouw in het Yngling team van stuurvrouw Janneke Hin. Samen met Hanne Buis, voordekker, mikt het team op de Olympische Spelen dit jaar in augustus in Athene.

Zuiderbaan koos voor een maatschappelijke carrière na de Volvo Ocean Race. De wedstrijd om de wereld in negen etappes had veel van haar gevraagd, zowel fysiek als mentaal. Ze vond een baan en werkte anderhalf jaar als raakvlakmanager bij de aanleg van de HSL-Zuid. In december voer ze een zeilevenement mee in de Yngling van Janneke Hin. En het begon weer te kriebelen. Mede door de goed bevallen
samenwerking en de aantrekkingskracht van een Olympische uitdaging, besloot Zuiderbaan zich in de Yngling volledig te richten op de Olympische Spelen in Athene. Het team moet zich in mei kwalificeren om voor uitzending in aanmerking te komen. Zuiderbaan (Amsterdam): "Het is een hele overgang. Van full time baan naar full time zeilen. Maar toch ben ik blij dat ik de stap genomen heb. Er ligt een unieke kans voor me, daar zet ik me nu 100% voor in. En ik heb er vertrouwen in dat ik later ook weer aan een goede baan kan komen."

Hin bezet in Nederland de tweede plaats in het Olympische dames Yngling circuit. Het team van Annelies Thies voert de selectie aan met een krappe twee punten voorsprong. Beide teams staan dus dicht bij elkaar, ondanks het feit dat team Hin vaker van bemanning moest wisselen. Tijdens het WK in het Spaanse Santander, dat plaatsvindt van 7 t/m 15 mei, wordt de strijd beslist. Hin, Zuiderbaan en Buis moeten in het eindklassement twee plaatsen voor team Thies eindigen, om de selectie te winnen. Daarnaast moet een landenkwalificatie en nominatie voor de Spelen worden behaald. "We hebben nog maar een korte periode te gaan tot aan de selectie en we hebben ons een hoog doel gesteld. Maar Klaartje is een enorme aanwinst voor ons team en we halen alles uit de kast om zo ver mogelijk te komen", aldus de uit Bloemendaal afkomstige Hin.

De beslissing van Zuiderbaan om naar de Yngling over te stappen, is het beste wat team Hin in de laatste maanden is overkomen. Na een tegenvallend WK vorig jaar in Cadiz, kreeg de toenmalige middenvrouw een nierontsteking en besloot met het zeilproject te stoppen. Maar dat was nog niet alles. Hanne kampte al sinds de zomer met een
knieblessure en kon drie maanden niet varen door behandeling en verplichte rust. Pas in de eerste week van januari was zij er zeker van dat ze kon terugkomen in de Yngling. Buis (Rotterdam): "Ik heb me drie maanden lang opgevreten van frustratie. Ik wilde zo graag varen en ik zag onze hele Olympische droom in het water vallen. Het is fantastisch dat we weer een volledig team hebben en ik kan nog steeds niet geloven dat we er met zo'n sterke combinatie uit zijn gekomen. Nu is er nog maar een manier, en dat is gáán!"

Zuiderbaan en Hin varen overigens niet voor het eerst samen. In de discipline matchracen zaten beide dames al bij elkaar in de boot. Toen met Zuiderbaan aan het roer en Hin op het voordek. In die combinatie klom het voltallige team op de internationale wereldranglijst naar de derde plaats en werd het in 2000 Europees kampioen. Na het afwijzen van de Olympische status van het matchracen, gingen de paden van beide zeilsters uiteen. Zuiderbaan selecteerde zich voor de vrouwenboot die deelnam aan de Volvo Ocean Race en Hin begon een Olympische campagne in de kersverse damesdiscipline in de Yngling. Nu zijn de krachten van beide zeilsters weer gebundeld.

Financieel wordt team Hin ondersteund door het Watersportverbond, zij het niet meer als lid van de kernploeg. Onder het label
`trainingspartner' ondersteunt het Watersportverbond team Hin voor een aanzienlijk deel in het zeilprogramma, inclusief begeleiding van trainer Maurice Paardenkooper. Voor de totale financiering van de campagne komt het team nog wel tekort. "We hopen dat we op korte termijn een sponsor kunnen vinden, die met ons Athene wil bereiken. Wij zetten er alles voor opzij om in onze sport het hoogste te halen. We hopen dat er een bedrijf is dat hetzelfde lef heeft om ervoor te gaan. Het traject dat voor ons ligt, is goed te overzien en het doel is duidelijk", aldus Hin.

Team Hin wordt in producten gesponsord door zeilkledingmerk Henri Lloyd en touwleverancier LA 84. Daarnaast heeft het team een
indrukwekkend aantal donateurs. Buis: "We hebben ons eigen
kilometerplan. Dat houdt in dat mensen ons voor EUR 20,- per kilometer letterlijk en figuurlijk op weg kunnen helpen naar Athene. Vorig jaar hebben we daar enorm veel steun aan gehad en symbolisch varen we nu al op de Adriatische Zee richting Athene. In aantal zullen we inmiddels wel de meeste sponsors hebben, maar dat neemt niet weg dat we dit jaar nog niet de financiering voor ons programma rond hebben. Zuiderbaan vult aan: "We pakken het zeilen professioneel aan. Dat moet ook wel, want we willen iets bereiken op hoog niveau en de tijd is beperkt. Het talent en de inzet zijn aanwezig, maar we hebben een sponsor nodig die inziet dat we alleen tot een topprestatie kunnen komen als we onszelf ook daadwerkelijk volledig op het zeilen kunnen concentreren."

Hin (32), Zuiderbaan (31) en Buis (27) trainen de maand januari in Nederland op de Braassemermeer. Vanaf februari zoekt het team de concurrentie op. Tot aan de selectie in mei in Santander is het mogelijk om drie internationale wedstrijden te varen. De overige tijd brengt het team door in Santander om de locatie te leren kennen.

www.sail.to/ned310 jhin@wanadoo.nl

Postbus 85393 · 3508 AJ Utrecht · Tel.: 030-6566550 ·
info@watersportverbond.nl