Gemeente Doorn


Welzijn / week 4

Aanvraag persoonsgebonden budget (pgb)

Met de invoering van de Wet Werk en Bijstand met ingang van 1 januari 2004 is de mogelijkheid voor gemeenten om minima financieel te steunen met categoriale verstrekkingen (voorheen het Persoonsgebonden budget; PGB) drastisch verkleind. De gemeente Doorn heeft er voor gekozen om voor de groepen voor wie het nog wel wettelijk is toegestaan (personen van 65 jaar of ouder en chronisch zieken en gehandicapten) het PGB in gedeeltelijk aangepaste vorm beschikbaar te stellen.

PGB voor 65 jaar en ouder
Het Persoonsgebonden budget is voor personen van 65 jaar of ouder die zelfstandig (dus niet in een verpleeg- of verzorgingstehuis) in de gemeente Doorn wonen en in ieder geval twaalf maanden achtereen een minimuminkomen heeft dat niet hoger is dan 115% van de geldende bijstandsnorm. Verder speelt de hoogte van uw spaargeld en ander vermogen een rol bij het vaststellen of u in aanmerking komt. De hoogte van het PGB is voor deze groep inwoners is per jaar: EUR 685,= voor een alleenstaande van 65 jaar of ouder en EUR 950,= voor een gezin met twee personen van 65 jaar of ouder
.

Het PGB voor personen van 65 jaar en ouder is voor het betalen van bijvoorbeeld:

* een bril, contactlenzen, batterijen hoorapparaat, bijdrage thuiszorg, tafeltje dekje

* duurzame gebruiksgoederen zoals wasmachine, televisie
* aanvullende verzekeringen, medicijnen

* reiskosten om vrienden, familie, een advocaat of het ziekenhuis te bezoeken

* abonnementen, contributie, kranten, toegangskaarten theater, zwembad

* kleine zaken, zoals identiteitskaart

PGB voor chronisch zieken en gehandicapten
Daarnaast is een PGB aan te vragen door of voor een chronisch zieke of gehandicapte die zelfstandig (dus niet in een verpleeg- of verzorgingstehuis) in de gemeente Doorn woont en in ieder geval twaalf maanden achtereen een minimuminkomen heeft of een inkomen net daarboven. Wanneer de aanvraag ingediend wordt voor een chronisch ziek of gehandicapt kind, wordt het inkomen van de ouders in aanmerking genomen. Bij uw aanvraag hebben wij een recente medische verklaring van de behandelende huisarts of specialist nodig. Dit PGB is bedoeld voor de meerkosten die een chronische ziekte of een handicap met zich meebrengt die niet vergoed worden door andere regelingen. Per individueel gezinslid kan een aanvraag ingediend worden wanneer u een inkomen op minimumniveau heeft. Bij toekenning wordt een bedrag van EUR 200,= per jaar per chronisch zieke of gehandicapte beschikbaar gesteld.

Hieronder is een schema opgenomen met het minimuminkomen en de vermogensgrens voor de verschillende leefsituaties:

Jonger dan 65 jaar

Bijstandsnorm

115%

Alleenstaande

EUR 809,58

EUR 931,02

Eenoudergezin

EUR 1.040,89

EUR 1.197,02

Gehuwde of samenwonend

EUR 1.156,54

EUR 1.330,02

Ouder dan 65 jaar

Alleenstaande

EUR 865,08

EUR 994,84

Gehuwde of samenwonend (beide 65 jaar)

EUR 1.210,30

EUR 1.391,85

Vermogensgrens spaargeld en ander vermogen
Alleenstaande: EUR 5.065,-
Alleenstaande ouder/ gehuwd of samenwonend: EUR 10.130,-

Aanvragen en vragen
U kunt het PGB voor 15 februari 2004 aanvragen bij de afdeling Welzijn van de gemeente Doorn. Voor vragen over het persoonsgebonden budget kunt u op maan-, woens- en donderdag tussen 9.00 en 11.00 terecht bij mevrouw J. Hofstede. Tel.: 0343-473 100.