Time : 11:37:24 AM
Date : Friday, January 23, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Patrick Dewael : politie van België, Nederland en Luxemburg gaan grensoverschrijdend samenwerken

In de marge van de informele top van de ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie gisteren en vandaag in Dublin heeft minister Patrick Dewael met zijn collega uit Luxemburg L. Frieden en uit Nederland J. Remkes en P. Donner beslist de Beneluxsamenwerking inzake politie te versterken.
Op basis van de opgedane ervaring bij de organisatie van EURO 2000 en met het oog op het Nederlandse Voorzitterschap van de Europese Unie, zullen de Ministers tegen 29 maart een nieuw
politiesamenwerkingsverband uitwerken. Dit project heeft tot doel het optreden van de politie op het gehele grondgebied van de Benelux mogelijk te maken.

Dit verdrag zal o.m. voorzien in gemengde patrouilles, de oprichting van gemeenschappelijke commissariaten, grensoverschrijdende achtervolging en de gezamenlijke aankoop van materiaal. Verder wensen de Beneluxministers de communicatie tussen de veiligheidsdiensten op elkaar af te stemmen. Bij grensoverschrijdend optreden is het immers onaanvaardbaar dat de brandweer of de politie onvoldoende kunnen communiceren omdat hun apparatuur niet op elkaar is afgestemd. Bovendien zullen de Ministers gemeenschappelijke
verbindingsofficieren aanduiden in derde landen. Tenslotte gaven de Ministers de opdracht voor een hardere aanpak van routes van drugstoeristen en van drugslabo's in de grensstreken. De Beneluxministers zullen op geregelde tijdstippen de uitvoering van deze afspraken opvolgen en evalueren De eerste resultaten worden op 29 maart besproken.

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41