Provincie Noord-Holland

Regio IJmond werkt aan veiligheid

De burgemeesters van de vier IJmondgemeenten Beverwijk, Heemskerk, Uitgeest en Velsen en de commissaris van de Koningin in Noord-Holland hebben gezamenlijk een Veiligheidsagenda IJmond opgesteld. De Veiligheidsagenda geeft een overzicht van knelpunten en mogelijke oplossingen bij het beheersen van de risico's die ontstaan voor de omgeving bij het gebruik, de opslag en het vervoer van gevaarlijke stoffen.
De aanpak door middel van de Veiligheidsagenda is uniek, omdat het regiogericht is en de aanpak integraal. Door een integrale aanpak komt de gehele veiligheidsketen van het voorkomen of wegnemen van structurele oorzaken van onveiligheid tot en met de rampbestrijding en eventuele nazorg aan de orde. In de regio IJmond vinden op en rond de bedrijventerreinen Corus, DSM en Hoekloos transport, opslag en gebruik van gevaarlijke stoffen plaats. De gemeenten zijn verantwoordelijk voor het veiligheidsbeleid op hun grondgebied. De burgemeesters zijn verantwoordelijk voor de rampbestrijding binnen hun gemeente. De provincie Noord-Holland is vergunningverlener aan de bedrijven en de commissaris van de Koningin houdt toezicht op de voorbereiding op de rampbestrijding.
In mei 2003 hebben de commissaris van de Koningin en de burgemeester van de vier IJmondgemeenten besloten om de zorg voor de veiligheid en de rampenbestrijding gezamenlijk te versterken. Naast de provincie en gemeenten zijn ook lokale hulpverleningsdiensten en de Hulpverleningsdienst Kennemerland betrokken. Bovendien worden de landelijke overheid, het bedrijfsleven en de bevolking betrokken om aan de veiligheid te werken.
Onderwerpen die onder meer op de veiligheidsagenda staan zijn:


* studie naar de keten van productie, opslag, transport, distributie en gebruik van ammoniak;

* verbeteren veiligheid Velserspoortunnel;
* uitvoering van het rampbestrijdingsplan bedrijventerrein Corus;
* informatie aan bevolking over de risicos in de leefomgeving.

Naar gelang de ontwikkelingen wordt de Veiligheidsagenda continu geactualiseerd.
De commissaris van de Koningin en de burgemeesters beschouwen de aanpak in de regio IJmond als voorbeeld voor andere regios waar meerdere factoren met betrekking tot externe veiligheid spelen.

Raymond Fillet 23 januari 2004