Ingezonden persbericht


Financiële tegenvaller voor huursubsidieontvangers

Lage huurstijging kan leed verzachten

Huursubsidieontvangers krijgen een extra financiële tegenvaller te verwerken. Eerder besloot minister Dekker van VROM elke huursubsidieontvanger per 1 juli 2004 met twaalf euro per maand te korten. Nu komt daar nogmaals een bedrag bij omdat Dekker de normhuur optrekt, het deel van de huur dat iedere huursubsidieontvanger zelf moet betalen. Dekker wil dat doen met 3,2%, het gemiddelde percentage waarmee de huren volgens haar per 1 juli zullen stijgen. De Woonbond vindt de maatregel ondoordacht. De jaarlijkse verhoging van de normhuur had beter gekoppeld kunnen worden aan de 1,5% waarmee de bijstandsuitkeringen omhoog gaan. De Woonbond roept Aedes en minister Dekker op tot spoedoverleg, waarin de Woonbond wil afspreken de gemiddelde huurstijging per 1 juli te beperken tot 1,5 procent. Als dat lukt, blijft de huursubsidieontvanger een grote financiële tegenvaller bespaard, zelfs als de stijging van de normhuur gekoppeld blijft aan de gemiddelde huurverhoging. Vastgoed Belang, de koepel van particuliere verhuurders, heeft zich al tot dergelijk overleg bereid verklaard.

De jaarlijkse verhoging van de normhuur wordt geregeld in de Huursubsidiewet. Daarin staat dat er twee manieren mogelijk zijn. De eerste is dat de normhuur wordt verhoogd met het percentage waarmee de huren 'naar redelijke verwachting van de minister' omhoog gaan. De tweede manier is dat de minister de normhuren mag verhogen met het percentage waarmee de bijstandsuitkeringen worden opgetrokken. Minister Dekker gaat er vanuit dat de huren per 1 juli aanstaande met 3,2% stijgen. De bijstand is per 1 januari 2004 verhoogd met 1,5%. Als Dekker voor een koppeling van de normhuur met de stijging van de bijstand had gekozen, was de verhoging daarvan dus 1,7% lager uitgevallen.
De keuze van Dekker betekent dat huursubsidieontvangers met een inkomen op bijstandsniveau er bijna 3 euro per maand extra op achteruit gaan. De tegenvaller kan oplopen tot bijna 8 euro per maand voor huursubsidieontvangers met een inkomen vlak onder de huursubsidiegrens. PvdA-kamerlid Depla heeft inmiddels kamervragen gesteld over de zaak.

De keuze van Dekker betekent een breuk met het beleid dat sinds 1998 werd gevolgd waarbij werd gekozen voor de methode die voor huursubsidieontvangers het meest gunstig uitpakt. De Woonbond vindt dat er alle reden is om -gezien de enorme bezuinigingen die plaatsvinden- juist nu huursubsidie-ontvangers zoveel mogelijk te ontzien. Ook de Tweede Kamer vroeg minister Dekker onlangs om de koepels van verhuurders en de Woonbond op te roepen vrijwillig te komen tot matiging van de huurverhoging in 2004.

U.04.049
Amsterdam, 23 september 2004