Veilig Amsterdam


Gemeente Amsterdam - Wethouder van der Horst wil onderzoek naar OV-politie in Amsterdam
23/01/2004 - De gemeente Amsterdam gaat een haalbaarheidsonderzoek doen naar een Openbaar Vervoer-politie. Dit is één van de actieprogrammas uit het Veiligheidsplan dat volgende week in het college van B&W wordt besproken. Met het haalbaarheidsonderzoek moet worden onderzocht of de komst van de Openbaar Vervoer-politie mogelijk en wenselijk is.

Wethouder Mark van der Horst (Verkeer, Vervoer en Infrastructuur) wil met de OV-politie op een eenduidige wijze toezicht en handhaving in het openbaar vervoer krijgen. Van der Horst: Het toezicht is nu te versnipperd en het publiek heeft te maken met allerlei verschillende uniformen. Met deze OV-politie is voor de burger duidelijkheid.

De OV-politie moet volgens wethouder Van der Horst ondergebracht worden bij de politie. Voordeel hiervan is dan ook dat dan zo veel mogelijk mensen daadwerkelijk voor de veiligheid in het openbaar vervoer kunnen worden ingezet. De OV-politie staat op zichzelf en kan
- waar nodig - flexibel worden ingezet voor zowel diensten van het GVB als voor Connexxion en eventuele andere vervoerders.

Uit onderzoek blijkt dat 31% van de Amsterdammers het openbaar vervoer wel eens mijdt omdat ze het onveilig vinden. Het actieprogramma Veilig Openbaar Vervoer is gericht op verbetering van het veiligheidsgevoel en op het verminderen van het aantal incidenten in het openbaar vervoer. Een goede mogelijkheid voor de aanpak van het probleem ligt volgens de gemeente en de verschillende partners in verbetering van het preventief toezicht, waardoor reizigers de kans op hulp groter zullen inschatten en het OV weer of vaker gaan nemen.

Er komt ook een Veiligheidsarrangement voor het gehele OV waarin afspraken met de verschillende ketenpartners staan om de samenwerking en handhaving in het openbaar vervoer te verbeteren.

In veel Europese steden is er al sprake van een OV-politie.

Amsterdam, 23 januari 2004
Pb-014 Lisa Neves Gonçalves 5523409

Persberichten van de gemeente Amsterdam zijn ook te vinden onder: http://www.amsterdam.nl/persberichten en op
http://www.eenveiligamsterdam.nl/thema/subthema.php?dtid=0&ttid=5&stid =30

Toegangscontrole in de metro