Provincie Overijssel

Focus in 2004 op risicobedrijven Overijssel

Bedrijven die vallen onder het Besluit risico's zware ongevallen, de veertig bedrijven op de Overijsselse risicokaart en de roemruchte 'top tien' van bedrijven waarover bij het Overijsselse milieupunt wordt geklaagd, kunnen dit jaar rekenen op extra aandacht van de provinciale handhavers en vergunningverleners. Die beginnen dit jaar op georganiseerde wiize onder de paraplu van het deze week verschenen Jaarplan vergunningverlening en handhaving.

Dit plan is door Gedeputeerde Staten in het leven geroepen om de afstemming over de taakvelden verder te verbeteren. Het jaarplan geeft onderbouwd aan waarop het dagelijkse bestuur van de provincie in 2004 de nadruk wil leggen en waar vervolgens extra of minder tijd aan zal worden besteed en welke resultaten verwacht kunnen worden. De keuzes zijn gemaakt op basis van een risicoanalyse: bedrijven met een verhoogd risico op het gebied van milieuwetgeving kunnen dus op meer aandacht rekenen dan bedrijven waarbij dergelijke risico's nauwelijks aan de orde zijn.

Ook de vergunningsprocedures voor dergelijke bedrijven worden zoveel mogelijk nog verder versneld.

Veiligheid bij risicobedrijven

Aan de hand van het jaarplan blijkt bijvoorbeeld dat voor 2004 extra aandacht wordt besteed aan het vergroten van de veiligheid rondom risicovolle bedrijven en sectoren en activiteiten en de aanpak van de overlast die veroorzaakt wordt door milieuhinderlijke bedrijven in de woonomgeving. Voorbeelden van risicovolle sectoren zijn de chemische en gasindustrie en aluminiumsmelterijen. Het verslag is niet alleen een bundeling van goede voornemens en ambities, maar vormt ook de basis waarop eind dit jaar kan worden afgerekend: het dan te verschijnen jaarverslag neemt de ambities dan de maat.

Professioneler

De provincie Overijssel toont zich betrokken bij veiligheid. Daarvoor worden tal van maatregelen en initiatieven genomen. Te denken valt aan zaken als de risicokaart, veiligheidsbeleid en diverse stimuleringsregelingen voor gemeentelijke veiligheidsplannen. De provincie Overijssel heeft ook een verantwoordelijkheid voor de vergunningverlening en handhaving bij een groot aantal bedrijven en activiteiten. Om hierop in te zetten is in het Onderhandelingsakkoord Ruimte voor Actie voor de collegeperiode 2003-2007 afgesproken om het taakveld van de vergunningverlening en handhaving intern te professionaliseren, hetgeen onder meer geresulteerd heeft in ISO 9001-2000 certificatie voor dit taakveld.

Ook asbest en grondwater melden

In het afgelopen paar jaar zijn binnen dit taakveld al veel vernieuwingen en verbeteringen doorgevoerd. Zo zijn samenwerkingsconvenanten gesloten met bestuurlijke en strafrechtelijke handhavingspartners en vindt er binnen de provincie meer afstemming plaats over de specifieke taakvelden heen. Een voorbeeld is dat men tegenwoordig bij het Milieupunt Overijssel ook klachten en meldingen gedaan kunnen worden over grondwaterbescherming en asbest

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel